VTA vihjetelefon ootab infot seoses sigade katkuga

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigala.Foto on illustratiivne.
Sigala.Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) ootab küsimusi ja infot sigade Aafrika katku kahtlusega loomadest vihjetelefonil  605 4750.  Kõik automaatvastajale tulnud teated ja küsimused salvestatakse, registreeritakse ning vajadusel neile vastatakse. Samuti saab esitada küsimusi kodulehel asuva veebivormi kaudu.

„Sigade Aafrika katk ohustab kodu- ja metssigu ning võib põhjustada seakasvatussektorile suurt majanduslikku kahju, seepärast on oluline võimalikult operatiivselt saada teavet kõikidest nakatumiskahtlustest,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

„Tõrjemeetmete õigeaegse rakendamisega on võimalik vähendada haiguse levimise tõenäosust.“

Teisi loomaliike ja ka inimesi sigade Aafrika katk ei ohusta, küll võivad nad kanda edasi viirust. Sigade haigestumisest või hukkumisest peab loomapidaja viivitamatult informeerima veterinaararsti.

Veterinaararsti saabumiseni on oluline vältida võimaliku nakkuse levikut. Selleks on keelatud viia farmist välja elusloomi või korjuseid, inventari, sööta, joogivett, sõnnikut, allapanu ja teisi võimalikke nakkust edasikandvaid materjale ning jäätmeid, tuleb takistada kõrvaliste isikute sissepääsu farmi ning  vältida teiste loomade ja näriliste kokkupuudet elussigade või korjustega.

Sigade Aafrika katku ja klassikalise katku teemal on võimalik küsimusi esitada ka VTA kodulehel asuva veebivormi kaudu.

Lätis, Leedus ja ka Poolas on juulikuu jooksul diagnoositud mitmeid sigade Aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 km ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles