Salla koolile öeldi hüvasti

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüvastijätupeol kruvisid Salla kooli vilistlane Rein Rääk (paremal) ning õpetaja Rihu Jaansen mõisa seinalt maha kooli nimesildi.
Hüvastijätupeol kruvisid Salla kooli vilistlane Rein Rääk (paremal) ning õpetaja Rihu Jaansen mõisa seinalt maha kooli nimesildi. Foto: Triinu Pohlak

Laupäeval kogunes Salla mõisa üle kahesaja inimese, et seal tegutsenud kool väärikalt sulgeda. Majalt võeti ära kooli silt ning koos õppeasutuse lipu ja kellaga anti see hoiule Rakke koduloomuuseumisse.

Viimane kokkutulek, nagu korraldajad ettevõtmise kohta ütlesid, kujunes kohati nukraks ja nostalgiliseks: jäi ju kevadel lõppenud kooliaasta koolile viimaseks.

“Muidugi on kahju, kuid sulgemine oli paratamatu. Lapsi ja noori kooli pidamiseks paraku ei jagu,” nentis veel viimaseid nädalaid Salla põhikooli direktori kohusetäitjana töötav Edda Joost.

Möödunud õppeaastal õppis Salla põhikoolis 18 õpilast, neist viis lõpetas üheksanda klassi.

Joost ütles, et enam kui kahesaja inimese hulgas, kes kokkutulekule kogunesid, oli kõige enam vilistlasi ning kooli õpetajaid ja töötajaid, kes seal eri aegadel tegutsenud.

Kokkutulnud said kingituseks albumi, mis kajastab kooli ajalugu, samuti on selles vilistlaste nimekirjad, endiste töötajate ja õpilaste mälestused ja oma kooli laul.

Salla kooli ajalugu ulatub tagasi aastasse 1838, kui avati külakool, mis alustas Hans Müllerhofi juhatusel 20 õpilasega. Alguses puudusid koolil ruumid ja kolm korda nädalas peeti kooli iga päev ise talus. 1839. aastal ehitati esimene koolimaja Käru teeristi, kuhu kooli 150. aastapäeval pandi mälestuskivi.

1921. aastal koliti Salla kool mõisa härrastemajja, kus see tegutses siiani.

Nüüd juba mitu aastat pensionäripõlve pidanud Salla kooli vilistlane ja seal 41 aastat õpetajana töötanud Anne Pohlak meenutas, et kunagi õppis koolis ka üle saja õpilase.

1990. aastatel oli aga õpilasi juba umbes poole vähem ning langustrend pidev.

Anne Pohlak ütles, et Salla kooli saatus oli arutlusel juba aastaid ja ei õpilastele, lastevanematele, õpetajatele ega külarahvale ei tulnud kooli sulgemine üllatusena.

Pohlak leidis, et õpetajatele Salla koolis töötada meeldis – kes oli sinna tulnud, see jäi. Ta märkis, et praegune direktori kohusetäitja Edda Joost on seal ametis olnud 35 aastat, algklassiõpetaja Triinu Pohlak aga veerand sajandit.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et kool oli kindlasti Salla piirkonna külaelu süda. “Tunnustan kooli juhte, nende kõigiga on olnud hea koostöö, õpetajaid ning ka lastevanemaid, kes oma lapsed kodukooli õppima panid. Kogukond panustas oluliselt kodukooli,” kõneles Blok. Ta nentis, et paraku teeb elu omad korrektiivid.

Vallajuhi sõnul on pikemas perspektiivis kavas mõisahoone müüa ja esimesi samme selleks on ka tehtud – uuritud, milliseks võib kujuneda hoone hind. Kogu asjaajamine võtab aga aega ning esialgu haldab vald hoonet edasi ja hoiab territooriumi korras.

“Meil on tööl kaks inimest, kes vastutavad näiteks muru niitmise ja talvise lumelükkamise eest, hoonet ka valvatakse ja seal tegutseb esialgu edasi raamatukogu,” rääkis Blok.

Lisaks Salla põhikoolile ­ootavad sügisest muutused Vinni vallas asuvat Tudu põhikooli, kus suletakse vanim kooliaste, 7.–9. klass, ja kool jääb tegutsema kuueklassilisena.

Tudu külaelu edendaja, Vinni valla noorsoo- ja sporditöö spetsialistina töötav Uno Muruvee nentis, et eks lastevanemate jaoks läheb elu keerulisemaks. “Nende laste vanemad, kelle lapsed õpivad vanemates klassides, otsivad praegu uut kooli. Ka Avinurme ja Rakverre minnakse,” rääkis Muruvee, kes tõdes, et otsus oli lastevanematega ja kooliga läbi arutatud, kuid midagi teha ei ole, laste arv väheneb.

“Algkool peab siia jääma ka tulevikus, oleks ebanormaalne, kui väikseid lapsi tuleks hakata hommikuti kümnete kilomeetrite kaugusele vedama,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles