Lennuki värsivormis libreto

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme on Kuusalu kirikuaias “Lauritsa lubaduse” maailma esiettekanne. 19 muusikalisest numbrist koosnevas suurvormis astuvad solistidena üles Ero Esko, Riina Maidre, Triin Jõeleht, Rasmus Merivoo ja Lauri Esko.

Kuusalu kandist pärit Veljo Tormise soovitusel kirjutas kohalikule Lauritsa legendile muusika Tauno Aints, kes omakorda soovitas libreto kirjutajaks ­Urmas Lennukit. “Ma olin hämmingus, sest kogu libreto oli värsivormis kirjutatud,” meenutas projektijuht Aleksander Skolimowski “Vikerhommiku” saates Urmas Lennukilt saadud kirja.

Etendust mängitakse Kuu­salu kirikuaias, sest legend räägibki sealse kiriku ehitajast Laurentsiusest ehk Lauritsast. Nimelt olevat tsistertslase ehitatavat kirikut tahtnud eestlased endale Taara kummardamiseks, mida aga Laurentsius lubada ei tahtnud, ja pidigi madinaks minema, kuni üks targem eestlaste seast lubanud, et kui Laurentsius end ära põletada laseb, jääb kirik kristlastele. Ja Laurentsius lasknudki end ära põletada kivi peal, mis praegu asub Narva maantee ja Kuusalu sõlme ristil ja millel on kummalised märgid. Tegelikkuses oli see piirikivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles