Viru Folgi teisel päeval sai kuulda erinevaid rütme

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fejd Rootsist esitas folkmetalit.
Fejd Rootsist esitas folkmetalit. Foto: Ain Liiva

Laupäeval kell 20 astus Viru Folgi pealavale Vene naistebänd Iva Nova, kelle repertuaarist võib leida detaile modernsest rokist, vene rahvamuusikast ja jazzist. 

Tüdrukud tegid täispika kontserdi ja neid oli huvitav nii kuulata kui ka vaadata, sest muusikud mängisid mõnuga ning muusika oli vaheldusrikas. Isegi pressikeskuses istuvad ajakirjanikud hakkasid puusi kaasa nõksutama.

Enne neid aga esines pealaval festivali kodulehel neofolkbändina välja reklaamitud Fejd Rootsist. Nagu arvata oli, neofolgiga polnud selle bändi juures midagi pistmist. Fejd esitas palju folkmetalit kuulanud inimeste kõrva jaoks üsna tüüpilist ja keskpärast folkmetalit, tõsi küll, nad tegid seda ise mõnuga ja seega suutsid leida ka oma publiku ning lõpuks kutsuti nad isegi kaks korda lavale tagasi. Samas varasematel aastatel Viru Folgil üles astunud samalaadsete kollektiividega nad võrdlust välja ei kannatanud. Näiteks fantastilisest Valgevene follkmetali bändist Litvintrollist jäid nad ikka valgusaastate kaugusele.

Kui Virumaa Teataja pealelõunal Käsmu jõudis, siis oli Viru Folgi teine päev juba täies hoos, kuigi päev oli alles noor.

Käsmu peatänavale Neeme teele olid ennast väikeste vahemaade tagant üles seadnud peamiselt noored muusikud ja bändid, aga ka mõned hallipäised pillimehed.  Võimalus "astuda" ühest tänaval kostvast muusikast teise tekitas mõnusa festivalimelu. Raha korjamiseks mõeldud pillikohvrid täitusid müntidega mõnel pool kiiremini, teistel jälle aeglasemalt, aga tähelepanu jagus kõigile.

Tõsi küll, visuaalselt tundus täna külastajaid vähem olevat, kui eelmistel aastatel laupäeviti, kui oli suisa keeruline rahvarohkel peatänaval liikuda.

Metsalaval haaras kell 15:30 alustanud nooruslik ja energiline saami hard rock bänd SomBy rahva oma lugudele kaasa elama. 2009. aasta oktoobris sai SomBy Soome Saami parlamendilt kultuuriauhinna saami keele ja kultuuri edendamise eest. Nende edukas aasta jätkus Hollandis, kus nad võitsid rahvusvahelise lauluvõistluse Liet International. SomBy on tõepoolest lootustandev noor bänd.

Eesti bändi Valendik kitarrist Anti Lillak tuli Viru Folgile  just spetsiaalselt ja ainult  SomBy pärast. "Väga hea oli, neil on ikka mõned väga suurepärased lood," tõdes Lillak, kes oli teele kaasa ostnud ka bändi plaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles