Juhtkiri: Õpetajate nappus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eeskätt maakoolid on hädas õpetajate leidmisega. Mitme eriala puhul näib see isegi peaaegu lootusetu. Tulevikus süveneb probleem veelgi, sest statistika kohaselt on Eesti õpetajate keskmine vanus ligikaudu 45 eluaastat, mis on Euroopa üks kõrgemaid näitajaid. Probleemi akuutsust just maapiirkondades näitab seegi, et Tartus on üle 50aastaseid õpetajaid 39%, samal ajal kui mitmes maapiirkonnas on sellises vanuses õpetajaid juba üle poole.

Konks peitub ikkagi selles, et õpetajaamet on Eestis alaväärtustatud. Isegi palganumber ei ole niivõrd määrav, kuigi on muidugi päris oluline, kuivõrd ameti prestiiž. Ükski enesest lugupidav noor inimene, eriti meesterahvas, ei taha pärast ülikooliõpinguid hakata olema kamba kasvatamata teismeliste lükata-tõugata. Ja see õpetajate palgatõus, mille üle juttu ja vaidlusi on palju olnud, pole siiski piisav, et varasemast rohkem motiveerida. Kohati tundub, et ühe käega antakse ja teise käega võetakse ning lõpptulemus erineb varasemast õige pisut positiivses suunas.

Seni, kuni ühiskonna suhtumine ei muutu ja lugupidamine õpetajatesse ei kasva, jäävad seda ametit pidama vaid paadunud fanaatikud ja teised “hullud”, kelle ainuke tung on õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles