“Venemaa hääled” täna Käsmus: arutlevad Lev Rubinstein, Jevgenia Tširikova ja Artemi Troitski

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsmu rahvamaja.
Käsmu rahvamaja. Foto: Internet

Avatud Eesti Fond kutsub täna sarja “Venemaa hääled” järjekordsele vestlusõhtule. Venemaal toimuvat püüavad Käsmu rannamändide all mõista kriitik Artemi Troitski, kirjanik Lev Rubinstein ja keskkonnaaktivist Jevgenia Tširikova. Vestlust veab David Vseviov.

Vestlusõhtu “Venemaa hääled: Võim ja vaim tänasel Venemaal” ammutab ainest loomulikult tänapäevast.

“Sõltumatu mõtte ja sõna kultuuriruum on see, kus tekivad valikud, mis saavad teoks. Tänasel Venemaal on see ruum muutunud ahtaks, on tekkinud tõrge ja riiklik vastuseis vabadusväärtuste ja võrdõigusluse suhtes, hirm tabude rikkumise ja teistsugususe ees – ehk kõige ees, mida võib pidada euroopaliku kultuuritraditsiooni alustaladeks,” tutvustas Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam seekordset vestlust.

Nii arutlevad Artemi Troitski, Lev Rubinstein ja Jevgenia Tširikova koos ajaloolase David Vsevioviga, mida selles olukorras teha ja kas Venemaal on üldse lootust.

Haarav kohtumine saab sel korral teoks erilises kohas, Käsmu kaptenikülas – imeilusas suvituspaigas, mis on juba ajalooliselt tuntud Vene intelligentsi pelgupaigana.

Lev Rubinstein (s 1947), lõpetas aastal 1971 Moskva Lenini-nimelise pedagoogilise instituudi, kust sai raamatukoguhoidja diplomi. Kirjutamist alustas juba ülikoolipäevil, kuid tuntuks on saanud kartoteegižanriga, mille “leiutas” 1974. aastal, olles osaliselt mõjutatud oma elukutsest, kuid ka nt John Cage’i kirjanduslikest tekstidest; minimalistide (Cage, Glass, Stockhausen) muusikat on Rubinstein ise korduvalt nimetanud oma noorusea olulise mõjutajana. Samast ajast kuulus nn Moskva kontseptualistide hulka; seltskond koosnes põhiliselt kunstnikest, kuid sinna kuulus ka kirjanikke.

Populaarne ajakirjanik, blogija, muusikakriitik, aktivist ja õppejõud Artemi Troitski (s 1955) mängis 1980ndatel olulist rolli noorte nõukogudevastases liikumises, kuid teda võib pidada ka kaasaegse Venemaa tunnustatud teisitimõtlejaks ja arvamusliidriks. Hiljuti teatas ta oma otsusest lahkuda Putini režiimi all kannatavalt Venemaalt ning asus juulis elama Eestisse. Ta on Eesti Päevalehe ja Delfi kolumnist.

Keskkonnaaktivist Jevgenia Tširikova (s 1976) sai tuntuks 2007. aastal kodanikukampaania algatamisega Moskva-lähedase Himki metsa kaitseks, kui selgusid valitsuse plaanid rajada läbi metsa Moskva-Peterburi kiirtee. Sellest kasvas välja Tširikova laiem opositsiooniline tegevus, muuhulgas on ta kandideerinud Ühtse Venemaa vastu kohalikel valimistel. 2012.a pälvis Tširikova maineka Goldmani keskkonnaauhinna, samal aastal luges ajakiri Foreign Policy ta maailma saja mõjukaima mõtleja hulka.

Vestlusõhtu “Venemaa hääled” toimub 22. augustil kell 16–18 Käsmu rahvamajas. Vestlus on vene keeles ja tõlketa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles