Toetuste reform – aidata abivajajaid tõhusalt

, riigikogu liige Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Aru
Peep Aru Foto: Erakogu

Paar aastat tagasi, kui algas vajaduspõhiste peretoetuste rakendamine, seati Eesti sotsiaalpoliitikas eesmärk jõuda sellise ühiskonnani, kus toetusi makstakse neile, kes abi vajavad, ning nii, et abi on tuntav ja toetav, mitte sümboolne. Nüüd astutakse järgmine samm – taastatakse riiklik matusetoetus vähekindlustatutele.

Riikliku matusetoetuse maksmine lõpetati füüsilistele isikutele 2009. aastal majanduskriisist tulenenud eelarveraha kokkuhoiuvajaduse tõttu. Kohalikele omavalitsustele jätkati toetuse maksmist tundmatu või omasteta surnu matmisega seotud kulude kompenseerimiseks. Kohustus korraldada matused tuleneb seadusest: tundmatu või omasteta surnu matmise või tuhastamise korraldab kohalik omavalitsus, kelle territooriumil asus omasteta surnu viimane rahvastikuregistris registreeritud elukoht. Õigus saada matusetoetust riigieelarvest on omavalitsusel juhul, kui valla- või linnavalitsus kannab surnu matuse korraldamise kulud.

Praegu makstakse sellist matusetoetust ainult kohalikele omavalitsustele 191,74 eurot. Samas suuruses on matusetoetust makstud alates 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles