Haljalas alustab rekordsuur 10. klass

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa korvpallipoisid tegudel: viimati toodi karikas koju pealinnast tänavakorvpalli võistlustelt. Uusi meistersportlasi kasvab üha peale: vasakul noor korvikütt Lauri Mets.
Virumaa korvpallipoisid tegudel: viimati toodi karikas koju pealinnast tänavakorvpalli võistlustelt. Uusi meistersportlasi kasvab üha peale: vasakul noor korvikütt Lauri Mets. Foto: Sprite Tänavakorvpall

Kui enamasti ollakse maakoolides kimpus õpilaste vähenemisega, siis Haljala gümnaasiumis stardib uuel õppeaastal kooli 10. klassis rekordilised 20 õpilast.

Haljala gümnaasiumi direktori Inge Laivi sõnul on erakordne just see, et kui tavapäraselt on gümnaasiumiklassides tüdrukuid poistest enam, siis sel aastal alustab Haljalas sisuliselt noormeestest koosnev 10. klass.

“Tegelikult on ju fakt see, et kui poisid lõpetavad gümnaasiumi, siis on nende silmaring tunduvalt laiem ning riigieksamitel saavad nad neidudest tihtilugu paremaid tulemusi. Meeste mõistus läheb hiljem lahti,” põhjendas Laiv, miks ta koolijuhina nii julgelt noormehi 10. klassi vastu võttis.

Kahekümne õpilasega gümnaasiumiklassi pole Haljalas avatud juba mitu aastat. Enamasti on õpilaste arv 10. klassis jäänud 15–16 piiresse. “Huvipõhise hariduse mõttega alustades lähtusime sellest, et meie oma lastel oleks huvi gümnaasiumis jätkata,” kõneles koolijuht.

Hea võimalus korvpallihuvilistele noortele keskhariduse pakkumisega alustada sündiski just nüüd, mil 9. klassi lõpetas erakordselt suure potentsiaaliga seltskond noormehi, kes ühise korvpallimeeskonnana on juba tulemusi saavutanud. Lisaks kohalikele noortele alustab koolis õpinguid ka viis väljastpoolt tulnud noormeest, kes hakkavad elama õpilaskodus.

“Õpilaskodu on meil korralik ja toimiv. Siiani oleme seda kasutanud kaugelt käivate õpilaste majutamiseks, kel talvisel ajal on raske liikuda,” selgitas Inge Laiv.

Nüüd saavad õpilaskodus elada ka korvpallipoisid, sest päevasel ajal toimub koolis siiski õppetöö ning treeningutele keskendutakse õhtuti.

“Me ei tee järeleandamisi teistes õppeainetes, sest ka neid tuleb osata riigieksamite vääriliselt,” märkis Laiv.

Inge Laivi sõnul on sõlmitud kokkulepe Tallinna ülikooliga, kust hakkab Haljala kooli lapsi õpetamas käima külalisõppejõud, et anda noortele vajalikud teadmised kohtunikutööst. “Viimaks teevad nad kohtunikueksami, mille eduka sooritamise puhul saavad vastava sertifikaadi 10. klassis, 11. klassis aga juba abitreeneri tunnistuse.”

Kahe aasta jooksul läbib õpilane väljaku- ja lauakohtuniku, samuti sporditeooria ja treeneri kursuse. Lisaks toimuvad treeningtunnid ning kooli võistkond osaleb ka üleriigilistel võistlustel. Direktor rääkis, et algne tõuge korvpalliõppe loomiseks tuli praeguste korvpallipoiste treenerilt Raivo Tribuntsovilt, kes teadis, et maakonnas sellise õppesuunaga kooli veel pole.

Haljala kooli 10. klassis õpinguid alustav noor korvpallur Lauri Mets meenutas, et kui avanes võimalus jääda pärast põhikooli lõppu kodukooli edasi ning tegelda sealjuures tõsisemalt ka südamelähedase spordialaga, meeldis see uudis paljudele.

Lauri Mets, kelle talenti on juba märganud ka BC Tarva peatreener Andres Sõber, rääkis, et kuigi päevaste kooli­õpingutega ja õhtuste treeningutega kaasneb suur koormus, siis on korvpallihuvilised noored valmis selle enda kanda võtma, sest ala on südamelähedane.

“Kui kogu aeg trenni teha ja mitte pausi sisse jätta, siis saab koormusega hakkama,” ütles Mets, kes uuel hooajal osaleb ka BC Tarva treeningutes.

Enda suureks eeskujuks peab Lauri Mets Tarvaga liitunud endist profikorvpallurit Martin Müürseppa.

Haljalast on aga seni tuule tiibadesse saanud sellised kossuässad nagu Oliver Metsalu ja Rain Veideman.

Kuigi uue õppesuunaga kaasneb koolile ka lisaväljaminekuid korvpallimeeskonna varustuse ja rohkete väljasõitude peale, siis vallavanem Leo ­Aadel selles takistust ei näe.

“Vallal on väga hea meel, et alustab suur lend ning et selle tuumiku moodustavad tublid ja töökad õpilased, kes Haljalas ka 9. klassi lõpetasid,” rääkis Aadel.

Tema sõnul on vald igati valmis kooli korvpallimeeskonda toetama ning tekkivad kulutused on plaanis valla lisaeelarvest katta.

Kuigi uus õppeaasta algab Haljalas helgetes toonides, on koolijuht Inge Laiv siiski kahe jalaga maa peal ja annab endale aru, et aastad ei ole vennad.

“Püüame praegustele õpilastele pakkuda, mis meie võimuses, aga paratamatuse vastu me ei saa, sest lasteaiast siiski piisavat hulka lapsi peale tulemas ei ole,” nentis Laiv.

Ta lisas, et tublide saavutuste valguses pole koolil kunagi häbi olla ka tugev ja tuntud põhikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles