Rakvere haiglas suri ilmale tulev poisslaps

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Soesoo
Madis Soesoo Foto: Lõuna päästekeskus

Eelmisel nädalal pidi ühest noorpaarist saama õnnelikud lapsevanemad, kuid sünnituse käigus nende Rakvere haiglas ilmale tulnud poeg suri.

Rasedus kulges normaalselt ja enne sünnitustki paistis emaga kõik korras olevat. “Päev enne sünnitust tehti ultraheli ning öeldi, et laps kaalub neli kilo ja ta pea on suur. Aga mu naine on väga pisike,” oli lapse isa Venno Valdmann nõutu, miks haiglas keisrilõike peale ei mõeldud.

Laps sündis loomulikul teel, kuid tõrgetega. Kui laps käes, ei öeldud vanematele isegi tema sugu, vaid ta viidi ära. Valdmann rääkis, et pooleteise tunni pärast öeldi neile, et laps on surnud, oli poiss.

“Ma lihtsalt ei mõista, miks ei tehtud keisrit, kui nad enne juba teadsid, et laps on suur. Ainus vastus, mis ma sellele küsimusele sain, oli, et ultraheli tegi teine arst ja et elu ongi selline,” ütles noormees.

Ta heidab personalile ette just halba suhtumist. Tema sõnul olnud ämmaemand tige ja pärast sünnitust naist õmmelnud meesarst riielnud äsja sünnitanuga, miks ta jalgu väristab. Ka mõni päev peale juhtunut rääkis Valdmann, et kui tema on naisega koos, käitub personal tavaliselt, aga kui patsient nendega omavahele jääb, on suhtumine ülbe.

Lapse surnukeha viidi lahkamisele ja esmalt lubati patsiendile selgitusi anda lähipäevil. Siis aga öeldi Valdmannile ja ta naisele, et seletada saab siiski kuu aja pärast, kui selguvad lahkamise tulemused. Esialgu teatati noortele esmane hinnang, et tegu oli lämbumisega.

Mida edasi teha, Valdmann veel mõtleb, aga sinnapaika ta asja jätta ei kavatse. Tuleb ära oodata lahkamise tulemused ning konsulteerida advokaadi ja teiste arstidega, kas tasub kaebus esitada. “Mina isiklikult süüdistan arste, aga kindel ei saa ju olla,” arutles kaotusvalust löödud mees.

Rakvere haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev avaldas haigla nimel kaastunnet kõigile lähedastele. “Kahjuks ei saa me juhtunut haigla poolt kommenteerida, ilma et patsient oleks selleks nõusoleku andnud,” sõnas Suurkaev, lisades, et tegemist on eraeluliste isikuandmetega, mida haiglal ei ole lubatud esitada.

Lapse kaotanud isa postitas juhtunu ka sotsiaalvõrgustikku, kus see palju kommentaare sai. Muu hulgas arutlesid inimesed asjaolu üle, et pidev arstide puudus võib samuti oma rolli mängida. Ain Suurkaev ütles, et Rakvere haigla on komplekteeritud meditsiinipersonaliga mahus, mis tagab Eesti Haigekassaga sõlmitud lepingute täitmise vastavalt kehtivatele õigusaktidele ja eeskirjadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles