Koduseintest tüdinud naine asutas mängutoa

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Lestmannil võttis kolm aastat aega, et mõte mängutoast tegelikkuseks saaks. Tulemusega on ta aga rahul, sest lõpptulemuseks on kooskäimiskoht lastele ja nende vanematele.
Pille Lestmannil võttis kolm aastat aega, et mõte mängutoast tegelikkuseks saaks. Tulemusega on ta aga rahul, sest lõpptulemuseks on kooskäimiskoht lastele ja nende vanematele. Foto: Meelis Meilbaum

Tapal on küll mänguväljak, aga vihmase ilmaga sinna asja pole. Raamatukogu on ka tore koht, kus lastega käia, aga sinnagi ei lähe sageli, ja seal peab vaikselt olema.

Täpselt nii kirjeldas laste piiratud vaba aja veetmise võimalusi Tapa linnas Tartust pärit Pille Lestmann, kes kolm aastat tagasi töö kaotanuna otsustas koos neljaaastase tütre ja sõjaväelasest abikaasaga ajutiselt Tapale elama tulla.

“Et ma siin kedagi ei tundnud, olimegi kodus nelja seina vahel,” meenutas Lestmann aega, mil tal hakkas isiklikust vajadusest lähtuvalt tekkima mängutoa asutamise mõte.

Selle aasta 11. juunil avaski rõõmsavärviliste seintega mängutuba Marilill Tapal Pikal tänaval Maxima taga oma uksed.

Mängutoa asutamiseks taotles töötuna arvel olnud naine töötukassast toetust, suured ruumidki olid Grossi toidupoe peal välja vaadatud, et lastel oleks ikka ruumi joosta ja mängida. Ajaks, mil Lestmanni äriplaan sai positiivse otsuse, olid aga ruumid broneeritud ja lõpuks jäigi ta neist ilma, mis tähendas uue üüripinna otsimist.

“See otsimine oli väga vaevaline, olin valmis juba korterisse minema,” rääkis Lestmann, lisades, et pakutavad üüripinnad olid tunduvalt kallimad ja väiksemad. Viimaks jõudis ta maamõõdubüroo kunagiste ruumideni sealsamas Maxima poe taga. Mängutoa ruumides tehti remont tänu MTÜ ETNA Ridaküla grupi kaudu saadud soodsa intressiga laenule.

Pille Lestmanni sõnul lõi ta mängutoa asutamisega iseendale töökoha, sai kodust välja, tutvus paljude toredate inimestega, ja mis peamine, asutas vanematele kooskäimise koha, kuhu on oodatud lapsevanemad koos lastega. “See on aidanud mul kogukonda sulanduda,” ütles Lestmann rõõmsalt.

Mängutoas Marilill ootavad väiksemaid puidust raudtee koos rongidega, ladumisklotsid, nukumaja, televiisor multifilmide vaatamiseks ja Wee mängimiseks, meisterdamistuba, suurematele on tagatoas lauajalgpall ja õhuhoki ning võimalus diskot teha. Maja juurde kuulub ka õueala, kus ilusa ilma korral väljas tegutseda. Samuti saab mängutoas sünnipäevi pidada. Seni on ruumid mahutanud kõige rohkem 15 last koos vanematega.

Juunikuus, kui mängutuba avati, oli Lestmanni kinnitusel uudistajaid täitsa palju, kuid soojade ilmade saabudes leidsid lapsed ilmselt õues tegevust.

Sügisel ootab aga Pille Lestmann kõiki mänguhimulisi tubastesse tingimustesse tagasi ning lubab toredaid ettevõtmisi, nagu pannkoogihommik, töötubasid lastele ning koolitusi ja loenguid vanematele. “Plaane on, loodan ainult, et inimesed tulevad kaasa.”

Lisaks mängulustile pakub Pille Lestmann väikeseid kingitusi, mille leiab samuti mängutoa eesruumist: kohalike inimeste käsitöid, Tšehhi plekist valmistatud käsitsi glasuuritud ja maalitud hea tuju nõusid, metsamoor Irje Karjuse tooteid, Tegusama Elu Kodu puuetega inimeste töötoas valminud esemeid, koduste emade meisterdatud asju. “Kuna Tapal väga valikut ei ole, siis miks mitte.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles