Igal põlvkonnal on oma missioon ja vastutus

Einar Vallbaum
, maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum
Einar Vallbaum Foto: Arvet Mägi/ Virumaa Teataja

Uue nädalaga saab alguse uus kooliaasta. Ka sel aastal õpilaste arv üldjuhul küll väheneb, ent võrdluses eelmise aasta andmetega näiteks Haljala, Kadrina, Laekvere, Rägavere ja Vihula vallas ning Rakvere linnas prognooside kohaselt suureneb.

Kahtlemata seab jätkuv kahanemine pikas perspektiivis tänastele sisseastujatele suurema kohustuse ja vastutuse püüda rohkem, olla parem ja tublim.

Kindlasti ei ole see lihtne. Ees seisab palju kannatlikkust ja pingutamist nõudvaid ettevõtmisi ning tõenäoliselt ka ebaõnnestumisi või põrumisi. Ent läbikukkumine on traagiline vaid sel hetkel. Läbi ajaloo on teada ju väga palju teadlasi ja oma ala professionaale, kes on edu saavutanud tagasilöökidest õppides: Thomas Edison, Ludwig van Beethoven, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Michael Jordan, kui nimetada ainult väheseid. Ka noorematele põlvkondadele hästi tuttav J. K. Rowling pidi oma esimest Harry Potteri teost 12 korda ümber kirjutama, enne kui kirjastaja teose müüki lubas. Need näited kõnelevad sellest, et iga ettevõtmine eeldab pingutamist ja tähtis on tagasilöökide korral mitte alla anda, vaid vigadest õppida ja paremaks ning targemaks saada. Seda enam, et järjest väiksema arvuga generatsioonidel lasuvad moraalselt üha suuremad kohustused tuleviku ja riigi ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles