Väikesed koolilapsed vajavad liikluses lapsevanemate tuge

Kristi Fuchs
, Rakvere konstaabli­jaoskonna piirkonnavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere konstaablijaoskonna piirkonnavanem Kristi Fuchs.
Rakvere konstaablijaoskonna piirkonnavanem Kristi Fuchs. Foto: Politsei

Septembri esimestel päevadel näeb politseinikke sageli koolide juures, et tagada liiklusohutus. Jälginud juba mitu aastat kooli alguses ülekäiguradadel toimuvat, on hakanud silma nii mõndagi, mida tahaksin lapsevanematele südamele panna.

Kindlasti on lapsi, kes liiguvad omal käel linnas ringi ning on seetõttu iseseisvad, kuid lapsed, kes alustavad oma kooliteed, vajavad esialgu liikluses orienteerumiseks lapsevanemate tuge. Esimesel koolipäeval toob vanem oma lapse kooli, kuid järgnevatel päevadel peab järeltulija juba ise hakkama saama ning koolitee sageli üksi läbima. See võib väikese inimese ära ehmatada, mistõttu varem võib-olla kiiruga õpitud liiklusreeglid kipuvad meelest minema.

Eelmisel aastal, olles kolmel päeval Rakvere põhikooli juures ülekäigurajal, märkasin üht pisikest koolipoissi, kes seisis ülekäiguraja juures ega julgenud teed ületada. Autojuhid peatasid oma sõiduki ja andsid talle teed, kuid poiss ei julgenud ikka üle sõidutee minna. Nendel hommikutel, mil meie seal olime, aitasime ta käekõrval üle tee, aga järgnevatel päevadel pidi väike esimese klassi õpilane ise hakkama saama. Siinkohal tahangi lapsevanemate tähelepanu juhtida sellele, et tuleb leida aega käia oma lapsega koolitee korduvalt läbi. Seda ei tohiks teha autoga sõites ja seletades, kuidas ja kus, vaid kõndides, nagu seda peab laps hiljem tegema. Lapsel tuleb lasta kõndida ees ja vaadata, kuidas ta iseseisvalt hakkama saab. Tingimata peab juhtima tähelepanu liiklusohtlikele kohtadele.

Teiseks, mis politseinike silma riivab, on lapsevanemate lohakus ja halb eeskuju sõidutee ületamisel. Kuigi politseinikud on ülekäiguradade vahetus läheduses, leidub siiski lapsevanemaid, kes lapsel käest kinni hoides 10 meetrit enne ülekäigurada lihtsalt joostes teed ületavad, et otsemat teed pidi koolini jõuda. Meie märkuste peale lausutakse, et nad veendusid, et autot ei tule, või et on kiire. Tegelikult ei ole see vabandus. Sõidutee ületamisel peab kasutama ülekäiguradu, mis on koolide läheduses. Pealegi õpivad lapsed oma vanematelt. Kui nemad juba näitavad halba eeskuju, siis järgnevatel päevadel kooli minnes kasutab ka laps lühemat teed ja põikab endale sobivas kohas üle tee. Autojuhtidele tahaks meelde tuletada, et septembrikuus on tänavatel liikvel jälle palju lapsi. Seega peaks ka nemad olema topelttähelepanelikud ning arvestama kooliõpilastega, kes kooli kiirustavad.

Lõpetuseks tahaksin lisada, et esimestel koolipäevadel on olnud ka väga ilusaid hetki. Seistes ülekäigurajal, pöördus meie juurde perekond, kes viis oma esimese klassi õpilast aktusele. Meie juurde jõudes tänasid nad: aitäh, et te seda siin praegu teete. Üks lihtne lause, kuid tegi südame soojaks. Teadke, et oleme teie jaoks koolide juures olemas ja vajadusel abistame teid alati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles