Kiri: Kui Vene väed läksid

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vabariigi ülemnõukogu hääletas 20. augusti hilisõhtul Eesti vabariigi õigusliku järjepidevuse alusel taastamise poolt. Taasiseseisvunud riigi tähtsaimaks ülesandeks oli korraldada Vene vägede lahkumine, ent selleski küsimuses oli erimeelsusi.

Postimees avaldas 25. juulil katke Mart Laari mälestusteraamatust pealkirjaga “Meri ja Jeltsin kauplesid lepete üle”. Sellest ei selgu peaaegu üldse, millised olid rahvusvahelise kogukonna pingutused, et saavutada Vene vägede lahkumine. Siinkohal sobiks selgitus eriti Rootsi ja USA tegevusest.

Vene vägede väljaviimises oli oluline roll Rootsi ja USA koostööl. Pärast Rootsi üldvalimisi 1991. aasta sügisel tuli võimule Carl Bildti juhitud parempoolne valitsus. Uue valitsuse välispoliitika üks tähtsamaid eesmärke oli saavutada stabiilne poliitiline olukord Läänemere piirkonnas ja kõrvaldada külma sõja jäänukid, nagu Vene sõjaväe kohalolu kolmes Balti riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles