Hea asukoht meelitas alkoholitootja Näpile

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmisjuht Ago Unt heidab viimase pilgu pudeldatud liköörile. Edasi läheb toodang juba pakendamisele.
Tootmisjuht Ago Unt heidab viimase pilgu pudeldatud liköörile. Edasi läheb toodang juba pakendamisele. Foto: Meelis Meilbaum

“Tegutsesime võõral pinnal, võõraste seadmetega ja logistiliselt ebamugavas kohas,” põhjendas ettevõtte Koch OÜ omanik Riho Maurer tootmise Näpile kolimist.

Varem Viljandimaal Holstres peaaegu kaks aastat vanaldast tehast (kunagi toimetas seal Liiwi Heliis) rentinud ettevõte asus juba möödunud aasta suvel Näpil ETKVLi rajoonidevahelise kaubabaasi endistes laoruumides modernset tootmisliini püsti panemas. Tänavu juulikuust tuleb sealt juba toodangutki.

Liinil saab toota kanget alkoholi, mis ei sisalda gaase: viina, džinni, rummi ja likööri. Maureri sõnul on nende ettevõtte müügimaht olnud seni miljon liitrit aastas. “Aga liin suudaks teha ka miljon liitrit kuus, kui sellest maksimum välja pigistada,” ütles ettevõtte omanik.

Ettevõttele kuuluvad laiendamist võimaldavad ruumid on pannud omanikud toodangu suuremas mahus eksportimist kavandama. Eelkõige mõeldakse Skandinaavia turule, kus juba tegutsetakse ja kus klient Kochi tooteid teab.

“Piilume ka ­Aasia turge, esialgu küll allhanke korras. Tuleb alustada väiksemate hangetega, et siis vaikselt kanda kinnitada,” lausus Maurer.

Praeguse liini kõrvale on järgmisel kevadel oodata veiniliini.

Veini Koch OÜ ei plaani siiski ise tootma hakata, pigem soovitakse osta head ja kvaliteetset veini, mida siin pakendada ja ostjale soodsa hinnaga pakkuda.

Pakendatud veine ostab ettevõte praegugi sisse.

“Veinitootmisse Eestis ma ei usu, siin tehakse veini küll tikrist ja sõstrast, aga vein peaks olema valmistatud ikka viinamarjast. Viinamarja kasvatamiseks pole aga Eestis kliimat,” põhjendas Maurer, miks nad veinitootmisesse ei panusta.

Näpi tehases töötab praegu kümme inimest, neist neli n-ö kolis koos tehasega Viljandimaalt Rakveresse.

Kui kõik läheb plaani järgi, siis loodab ettevõte paari aasta pärast pakkuda tööd 30 inimesele.

Näpil laienemiseks näib perspektiivi olevat: ettevõttele kuuluvad ruumid seda võimaldavad, asutakse Eestis soodas kohas, taristu on ümberringi hea jne.

Lisaks kange alkoholi tootmisele tegeleb Koch OÜ Tallinnas Kochi ajaloolises taastatud kvartalis käsitööõllede valmistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles