Talunikud maksavad piimale peale

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad laudas.
Lehmad laudas. Foto: Arvet Mägi

Piima globaalne ületootmine ja Venemaa kehtestatud toiduainete sisseveo piirangud on viinud piima hinna kümne aasta tagusele tasemele, mis tähendab, et piimakarja pidajad peavad lehmade toodangule peale maksma.

Paarikümne Virumaa põllumajandusettevõtte piima realiseeriva Rakvere Piimaühistu tegevjuht Priit Putko rääkis, et kui aprillis maksti tonni piima eest 403 eurot, siis septembris kujuneb hinnaks umbes 250 eurot tonni eest.

“Samas oli aprillis piima hind rekordiliselt kõrge ja ületas isegi Euroopa Liidu keskmist, nii et selliselt tasemelt on kukkumine päris karm,” kommenteeris Putko.

Tema sõnul jääb siinsetes farmides piima omahind 300–320 euro kanti tonnist, nii et iga lüpstud piimaliiter toob farmeritele kahjumit.

Paraku on toorpiim kaup, mida ei saa töötlemata säilitada, ning põllumeestele on vaja see kiiresti maha müüa. Mis sellest, et hind on selline, nagu ta parasjagu on.

“Pikalt on nii madala hinnataseme juures toimetada keeruline, aga ma usun, et need, kes on investeerinud tootmise efektiivsusesse, jäävad igal juhul püsima,” kõneles Priit Putko.

Ta avaldas lootust, et piimahinna langus peatub ning järgmistel kuudel hakkab toorpiima hind tasapisi taas tõusma.

Tooraine hinna äärmiselt järsku langust tunnistas ka piimatööstus Estover, kus suvel maksti kilo piima eest 32 senti, praegu makstakse aga vaid 25 senti.

“Suur osa piimast, mis varem läks Venesse, töödeldakse nüüd maailmaturul käibivateks tooraineteks – piimapulbriks ja võiks,” rääkis Estoveri tegevjuht Hannes Prits Postimehele.

“Võin kinnitada, et tooraine hinna langus on nüüd jõudnud ka Eesti tarbijani, sest tavapärast poolekilost juustukangi müüakse praegu kaubanduskettides varasemast märkimisväärselt odavamalt,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles