Tartu rahvaülikool – mis kool see on?

, Tartu rahvaülikooli õppeosakonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meilt küsitakse sageli pealkirjas püstitatud küsimust. Kõige lihtsam on vastata, et see on kool, kus võivad kõik õppida, tegeleda oma hobiga või täiendada end tööalaselt. Kursuste teemad on seinast seina. Samuti ulatub koolituste maht kolmetunnisest vabajoonistusest kuni 320tunnise floristikoolituseni. Aastas õpib siin üle 5000 inimese. Niisama kirju kui on kursuste valik, on erinevad meie õppijad. Nende ainuke ühine joon on suur tahe õppida ja midagi uut kogeda.

Õppijaid käib nii kaugemalt kui lähemalt. Mugavam on kaugemalt tulijal osaleda kursustel, mis on koondatud ühele–kahele pikale koolituspäevale, kuid on ka neid, kes ei pelga tihedamat Tartus käimist. Näiteks on ette tulnud, et Tallinnast sõitis üks õppija kaks korda nädalas poole aasta jooksul islandi keelt õppima; Pärnust käidi tiibeti keelt õppimas neljakesi ehk siis nii paljukesi, kui autosse mahtus. Sageli suunatakse siia ametit õppima mõne naabermaakonna tööturuameti osakonna kaudu, sest kohapeal ei pruugi vajalikku koolitust toimuda. Aastaid on populaarsed olnud lapsehoidja-, floristi- ja ettevõtluskoolitus. Siin on pakkuda ka suur valik tööalaseid täienduskoolitusi. Kunsti- ja tekstiilikunsti kursustel saab oma loovuse ja käeosavuse proovile panna. Uued on näiteks lambi ja vihmapilli valmistamise ja masintikkimise kursused. Sageli tuleb meil korduvalt julgustada huvilisi, et iga inimene oskab joonistada ja iga inimene oskab meisterdada. Paljudel on jäänud kooliajast hirm eksida, mitte vastata nõudmistele, aga kui huviline on meie juurde juba jõudnud, oskavad juhendajad temast kunstniku ja meistri välja võluda. Meie maalijuhendaja Robert Suvi on öelnud, et tulge, nuusutage kunsti tegemist ja kõik tuleb iseenesest, ei lähe kaua aega, kui hakkate ka lõhnu maalima.

Psühholoogia vallas on samuti palju uut, näiteks räägivad mehed suhetest. Mehed, kes on psühholoogid, nõustajad, aga kõige tähtsam – nad saavad öelda, et on rahuldust pakkuvas suhtes. Loengusarjal kõneldakse sellest, mida ootab mees suhtest, millised on suhete karid, naiselikkuse ja mehelikkuse tasakaalust suhtes ja muudest olulistest asjadest. Näitleja ja psühholoog Rita Rätsep räägib lapsele piiride seadmisest ja sellest, miks meie ellu tulevad emotsionaalselt rasked suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles