Parem klaas piima kui pits viina!

Siret Kotka
, riigikogu liige, keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka
Siret Kotka Foto: Erakogu

On kahetsusväärne, et Virumaa Teataja 29. augusti juhtkiri naeruvääristas omavalitsusi, näiteks Tallinna linnavalitsust, kes on julgenud seada piiranguid lausjoomise vastu tänavatel ja teistes avalikes paikades. Samalaadseid piiranguid on teinud ka Pärnu ja Elva linn. Olen veendunud, et linnad ja vallad käituvad õigesti, seades taolisi alkoholipiiranguid, sest see on kindel märk oma elanikest hoolimisest.

Antud juhtkirjas ei tehtud kahjuks isegi katset arutada selle üle, miks jättis pealinn ainult kaks piirkonda, kus alkoholi avalikult tarbimine on lubatud. Lugejale selgituseks, et üks neist on Kadrioru pargis olev maa-ala. Kuna sealkandis on ka mitu laste mänguväljakut, siis jälgiti, et tsoon, kus alkoholi avalik pruukimine on lubatud, asetseks ikkagi piisavalt kaugel laste mängualadest. Samas on teada, et Kadriorg on meelispaik suviste piknike pidamiseks või lihtsalt tekil pikutamiseks, sõprade ja tuttavatega koosolemiseks või siis raamatu lugemiseks. Seega on Kadriorus olemas territoorium, kus saab kesvamärjukest rüübates aega veeta. Teine tsoon on Toompea kant, mis on tuntud rohkete välikohvikute poolest.

Eesti pealinn on juba ajalooliselt olnud omavalitsus, mis on hoidnud kindlat kurssi, et alkoholi liigtarvitamine on taunitav. Oli ju Tallinn Pärnu järel teine linn, mis keelas ära öise alkoholimüügi. Meenutagem, kuidas oli siis küll kisa üle kogu Eesti. Lõpuks sai selle euroopaliku kitsenduse vajalikkusest imekombel ühtäkki aru ka riigivalitsus ja niiviisi kehtestatigi Tallinna eeskujul üleriigiline öine alkoholimüügi keeld. Praegu oleme sellega niivõrd harjunud, et sellest piirangust on kujunenud normaalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles