Eesti vajab õiglasemat ettevõttetulumaksu

Rannar Vassiljev
, SDE, riigikogu rahanduskomisjoni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Meelis Meilbaum

Septembrikuu kolmandal päeval paluti mul esineda Poola rahvusvahelisel majandusfoorumil debatil, mille teemaks ühtsete tulumaksureeglite kehtestamine ettevõtetele, kes tegutsevad mitmes Euroopa Liidu liikmesriigis. Euroopa Komisjon on käinud välja idee, et rahvusvahelised ettevõtted saaksid kasutada tulumaksu arvestamisel ühtset süsteemi, selmet teha seda igas riigis eraldi ning arvestada kasumist maha teistes riikides kantud kahju.

Näiteks ei peaks Rakvere lihakombinaadi omanik HKScan maksma tulumaksu eraldi Eestis ja Soomes ning võiks Eestis või Lätis saadud kahjumi arvelt (mida loodetavasti ei teki) Soomes teenitud kasumilt vähem maksu maksta. Maksutulu ei jaguneks riigiti mitte vastavalt tekkinud kasumile, vaid vastavalt töötajate, varade ja käibe osakaalule kogu kontsernis.

Eesti on aastaid olnud idee suhtes pigem soosival seisukohal, kuid olnud vastu kasumite konsolideerimisele ja deklareerinud, et meie praegune tulumaksusüsteem peaks säilima. Esimese puhul on peamiseks mureks meie maksutulude vähenemise võimalus. Eestis on rahvusvahelised firmad kasumlikumad kui samasuguse töötajate arvu, varade mahu ja käibe suuruse korral Euroopas keskmiselt. Teise puhul on Eesti peljanud, et ühtsed maksupõhimõtted võiksid viia meie Euroopas erandliku maksusüsteemi, kus ettevõtte tulu maksustatakse üksnes kasumi jaotamisel, muutmiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles