Postkontori sulgemine viib Lehtsest pangateenused

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla Lääne (vasakult), Maire Vikat ja Evi-Maie Toomla on sulgemisotsuse üle nii ärritunud, et sellest rääkimine võttis hääle värisema.
Endla Lääne (vasakult), Maire Vikat ja Evi-Maie Toomla on sulgemisotsuse üle nii ärritunud, et sellest rääkimine võttis hääle värisema. Foto: Marianne Loorents

“Kas me peame ka Tallinna kolima, miks maal ei või postkontor olla,” ei varjanud Lehtse elanik Evi-Maie Toomla oma nördimust, mille on põhjustanud Omniva otsus sulgeda Lehtse postkontor, mis tähendab kohalikele ühtlasi postipanga kadumist.

Enamik 1. oktoobrist suletava Lehtse postkontori pakutud teenuseid liigub sellest kuupäevast kohalikus kaupluses asuvasse postipunkti.

Postkontori sulgemises näevad kohalikud aga järjekordset sammu maaelu väljasuretamiseks ja on väga mures pangateenuste kadumise pärast, mida siiamaani pakkus Lehtse postkontoris SEB postipank.

“Siin käiakse pensioni välja võtmas, siin tehakse makseid. Kuhu need vanainimesed minema peavad,” kurjustas pensionär Maire Vikat, märkides, et postkontorist saadi kätte lihtsamad ravimid, sest alevikus pole ka apteeki, lähim sularahaautomaat on sootuks Tapal. Tapale pääsemine on mõne eaka jaoks peaaegu võimatu. “Kui kellegagi kaasa saan mindud, aga rongi või bussiga ei ole ma suuteline sinna sõitma,” ütles Endla Lääne lootusetult, lisades, et oleks SEB pangal pangabusski.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu lausus, et postipangateenust saab tõepoolest ainult postkontoris osutada, kuid alternatiivina jäävad Lehtse elanikele praegugi olemasolevad variandid: üheksa kilomeetri kaugusel asuv Jäneda postipank ja sularahaautomaat 17 kilomeetri kaugusel Tapal.

Omniva klienditeenindaja Kaja Mälli sõnul tehakse Lehtse postkontoris sisse- ja väljamakseid umbes 50 tehingut kuus, samas tunnistas ta, et kirjade ja pakkide saatmist ehk klassikalist postiteenust on tunduvalt vähem.

“Esmatarbekauba ostmise võimalust kasutatakse küll,” märkis Mäll, kuid nimetas ühtlasi, et ega kaubamüügiga polegi Omniva kohustatud tegelema.

Postipunkti sisseseadmine kohalikus kaupluses võimaldab Omniva kommunikatsioonispetsialisti Erki Varma sõnul kolida teenused inimestele lähemale ja anda klientidele võimalus ka nädalavahetustel oma postiasju ajada.

“Ei ole saladus, et väiksemates postkontorites käib kliente vähe ning nõudlus traditsioonilise postiteenuse järele väheneb iga aastaga,” ütles kommunikatsioonispetsialist ning tõi näiteks, et universaalse postiteenuse osutamine tõi Eesti Postile mullu ligi 2,6 miljonit eurot kahjumit ning tänavu on see summa ilmselt veelgi suurem.

Et postiteenused liiguvad parema kättesaadavuse huvides postkontoritest välja kohtadesse, kus inimesed oma igapäevaseid talitusi teevad, on ülemaailmne trend. Seda teed on mindud näiteks Saksamaal, Taanis ja Soomes. Ka Omniva otsib jätkuvalt koostööpartnereid, kes oleksid huvitatud postiteenuste osutamisest.

Lehtse kaupluses avatav postipunkt võtab seitsmel päeval nädalas vastu makse, perioodika tellimusi ja saadetisi. Samuti saavad inimesed sealt kätte kõik saabunud saadetised. Posti laialikannet see muudatus ei puuduta, kandekeskus jääb ikka endisesse kohta ja töötab samamoodi edasi.

Ka Tapa vallavanem Alari Kirt oli kohalike eakate edasise käekäigu pärast mures, kuid et Omniva näol on ikkagi tegemist erafirmaga, pannakse vald lihtsalt fakti ette ja omavalitsusel pole siin suurt midagi teha. Ruumide eest, kus postkontor kuu lõpuni tegutseb, on seni minimaalset üüri küsitud, et teenused olemas oleksid. “See ei ole valla jaoks mingi äriobjekt,” tunnistas Kirt.

Küsimusele, kas Tapa vald pole mõelnud asuda mõne pangaga läbirääkimistesse, et Lehtsesse paigaldataks sularahaautomaat, vastas vallajuht, et see on ulme.

“Vahepeal oli jutt, et Tapalgi pole mõtet sularahaautomaati pidada, see Lehtsesse tuua, on ulmejutt,” ütles Kirt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles