Suhkru madal hind osturallit ei põhjusta

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesinike ja tööstuste jaoks hulgihinnad nii palju langenud ei ole kui poekettides, kuid pisut soodsamalt saavad nemadki suhkrukilo kätte.
Mesinike ja tööstuste jaoks hulgihinnad nii palju langenud ei ole kui poekettides, kuid pisut soodsamalt saavad nemadki suhkrukilo kätte. Foto: Tairo Lutter

Suhkru hind on suures languses, rahvas rõõmustab, kuid varuks ei osta. Spetsialistidel ja tööstustel pole sellest isegi rõõmu.

“Ostke suhkrut mõnuga, sest see on selline indikaatorkaup, millele poeketid peale maksvad,” märkis poeketi omanik Oleg Gross. Tema poodides maksab suhkur 47 senti kilogramm, kuid suhkru hulgihind on Grossi sõnul pisut alla 60 sendi. Olulist suhkruostu huvi ja -müügi kasvu ta täheldanud pole.

“Ostetakse küll, aga kuna suhkru hind on pikka aega järjest langenud, siis keegi varuks omale seda ei osta. Langeval turul ei raba keegi endale varusid. Tõusval turul allahindlusi tehes müüsime viis korda rohkem kui nüüd langeval turul,” kõneles Oleg Gross.

Ka tootmises ei ole suhkru madal hind tema sõnul suurt kasu toonud, sest suhkru osakaal toodetes on liiga väike, et mõjuda. “Siirupitööstuses oleks loogiline, et aasta lõpuks siirupite hinnad  langeksid,” lausus Gross.

“Tõepoolest maksab praegu kõige odavam suhkur Maxima kaupluses 48 senti kilo. See on peaaegu kaks korda vähem kui mullu. Suhkur on kindlasti üks neist olulistest kaupadest, nagu näiteks piimgi, mida kauplused müüvad konkurentsis püsimiseks ilma märkimisväärse juurdehindluseta,” tõdes Maxima Eesti OÜ kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid.

Kaubabörsidel on suhkru hind Erilaiu sõnul olnud viimastel aastatel languses ja see hinnalangus on kandunud üle ka kauplustesse. Kolme aastaga on suhkur maailmaturgudel odavnenud ligi 40 protsenti. Seejuures viimasel kolmel kuul on hinnalangus olnud eriti kiire – ligikaudu 16%.

“Küll aga tuleb tänavu suhkruroo saak eelmiste aastate omast kesisem ning seega võib eeldada, et suhkru hind enam ei lange. Tänu odavamale hinnale oleme Maximates müünud suhkrut tänavu üle 20% enam kui mullusel hoidiste tegemise hooajal,” rääkis Erkki Erilaid.

Oleg Gross ei usu samuti suhkru hinna jätkuvat langemist, midagi kindlalt tema sõnul siiski väita ei saa.

Virumaa Teataja hoidistekonkurssidel osalenud Laine Kuusemets väitis, et suhkru odav hind ei ole tema hoidiste tegemise harjumust kuidagi mõjutanud. “Teen ikka samamoodi ja tavaliselt ma kõige odavamat suhkrut selleks ei osta ka,” ütles Kuusemets.

Teinegi konkursil osaleja Helje Müür ei lase hinnal enda harjumusi muuta. Küll väitis ta, et alguses tundus odavam suhkur justkui vähem magus olevat ja seda tuli kohvi sisse topelt kogus panna, aga nüüdseks on ta sellega ära harjunud ja piisab lusikatäiestki.

Hobimesinik Enn Oti sõnul kasutab ta sel aastal Valgevene suhkrut, aga kuna ilmad on veel soojad, mesilased suhkrusiirupi vastu huvi ei tunne. Küll oli tal kaks aastat tagasi kogemus valge peene Poolast pärit suhkruga, mis mesilastele ei meeldinud. Hiljem täpsemalt järele uurides selgus, et seda suhkrut oli lubjaga valgendatud.

Taali mesila on keskendunud ökomeele, mis seab oma nõuded ka suhkrule. “Meie jaoks ei ole suhkru hind muutunud. Kasutame ökosuhkrut ja selle hind jääb endiselt 2 euro kanti kilogrammi kohta,” rääkis mesinik Aili Taal. “Lasime ühel tuttaval õppejõul endale saata, milliseid keemilisi ühendeid tavasuhkur sisaldab, neid jagus tervele A4 suuruses lehele. Sellepärast see suhkur saab nii odav olla, et sisaldab nii palju keemiat.”

Mesinik Mait Mardla sõnul õnnestus neil saada suhkrut umbes 30 senti kilogrammi kohta odavamalt kui tavapäraselt ja hulgifirmad tõid mesinikele suhkru ka tallu kätte. Teda pani imestama asjaolu, et hulgi ostetav suhkur oli kallima kilogrammihinnaga kui poes jaemüügis olev väikepakk. “Me seda kõige odavamat väikse pakiga müüdavat suhkrut ei osta, sest seda on mesinikel tülikas kasutada. Ostame hulgilaost tonni kaupa Poola peedisuhkrut, mis mesilastele sobib, ja hulgilaost otse maaletoojalt ostes saab kvaliteedis kindel olla,” selgitas Mait Mardla. Ta on küll kuulnud, et mõnedel mesinikel on mõnda sorti suhkruga varem probleeme olnud, et kas on see sisaldanud tärklist või midagi muud mesilasele sobimatut, kuid tal endal pole halbu kogemusi olnud.

Kondiitriettevõtte Pihlaka ostujuhi Reet Tominga sõnul on neil küll õnnestunud suhkru hinda mõningal määral alla kaubelda, aga kuna kondiitritööstuses on oluline suhkru kvaliteet, eeskätt magusus ja sulavus peavad olema stabiilsed, neil kõige odavama suhkru ostmise teed ei minda. Ostetakse kindla kvaliteediga tooteid, mis ei ole kõige odavama hinnaga, ja nii pole hinnavõit märkimisväärselt suur olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles