Hooldustöötaja amet on kutsumus

, Lääne-Virumaa rakenduskõrgkooli hooldustöötaja eriala külalisõppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hooldustöötajaid vajatakse eri valdkondades: tervishoius, hoolekandeasutustes, avahoolduses. Nad töötavad lastega, täiskasvanutega, eakatega, erivajadustega inimestega – tervete ja haigetega. Kahjuks ei ole hooldustöötaja eriala Eesti ühiskonnas väärtustatud. Ikka veel arvatakse, et see on lihtne ja räpane töö, mida võib teha “inimene tänavalt” üliväikese töötasu eest. Kuid mõelgem korraks. Kas tahaksite, et teile kalli lähedase inimese eest vastutaks ja hoolitseks hooldustöötaja, kes pole saanud vastavat väljaõpet?

Ta võib teha asju küll parimate kavatsustega, kuid kahjuks ei pruugi see olla tänapäevane ja õige. Võib juhtuda, et samast kausist ja ühe svammiga pestakse üle kõik hoolealused või on hooldajal kasutada päevas vaid üks kindapaar, millega peab tegema kõike: söötma, pesema, mähet vahetama – hoolealuseid on aga mitu.

Vältimaks selliseid vigu, ongi vaja spet­siaalset hooldustöötaja väljaõpet. Siiani on hooldajate koolitus käinud enamasti töökohtadel staažikamate töötajate käe all, tuginedes nende endi töökogemustele, kuid sageli puudub ka neil vastav koolitus ja hooldustööd tehakse lihtsalt oma parema äranägemise järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles