Esimesed Ühendriikide soomusmasinad jõudsid Tapale

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA soomukid Tapal.
USA soomukid Tapal. Foto: Simmo Saar

Kaitseväe Tapa linnakusse on kohale jõudnud esimesed Ameerika Ühendriikide 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi 8. ratsaväerügemendi kaitseväelased koos soomustransportööridega Stryker.

"Soovime jagada mehhaniseeritud üksusega seotud kogemusi eestlastele, kes saavad lisaks soomustransportööridele oma käsutusse ka jalaväe lahingumasinad," ütles kompaniiülem kapten Theo Kliensorge, kelle sõnade kohaselt tuleb Ameerika Ühendriikide relvajõududes kasutatava 30-millimeetrise kiirlaskekahuriga ja 28 tonni kaaluva Bradley jalaväe lahingumasina puhul kokku puutuda sarnaste väljakutsetega, mis peagi ootavad ees samuti roomikmasinaid kasutama hakkavaid Eesti üksusi.

"Näiteks liikumine punktist A punkti B tsiviiltaristut kahjustamata on üks osa soomusüksuse igapäevaelust, millega hakkab ka Eesti 1. jalaväebrigaad peagi kokku puutuma. Siinkohal saame oma kohalolekuga eeltööd juba veidi ära teha," ütles kapten kapten Kliensorge.

Esimesena saabusid Tapale kolm 18-tonnist ratastel soomustransportööri Stryker koos neid toetavate tagalasõidukitega.

Septembri lõpus ja oktoobri alguses saabuvad Eestisse ülejäänud kompanii käsutuses olevad soomukid Stryker ja jalaväe lahingumasinad Bradley.

Lisaks soomustransportööridele ja jalaväe lahingumasinatele saabuvad lähiajal Eestisse ka vajalikud juhtimis- ja tagalatoetusmasinad. Eestisse saabuv 8. ratsaväerügemendi 2. Pataljoni allüksus paikneb Ameerika Ühendriikide Teksase osariigis asuvas Fort Hood sõjaväebaasis ning kuulub 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi koosseisu.

Eelmisel sajandil osales 8. ratsaväerügement Teise maailmasõja lahingutes ning võttis osa sõjalistest operatsioonidest Koreas ja Vietnamis.

Hilisematelt on üksus osalenud missioonidel Bosnias ja Iraagis. 1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest.

Brigaadi koosseisu kuulub ka elukutselistest kaitseväelastest koosnev kiirreageerimisvõimega jalaväepataljon Scoutspataljon, kelle käsutusse antakse Eestile hangitavad jalaväe lahingumasinad CV-90.

Eestisse saabuv Ühendriikide soomusüksus vahetab välja praegu siin paikneva ja Eesti kaitseväelastega koos harjutava 173. õhudessantbrigaadi allüksuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles