Pihlakas leevendab vaevusi ja täidab kõhtu

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihlakas leevendab vaevusi ja täidab kõhtu.
Pihlakas leevendab vaevusi ja täidab kõhtu. Foto: Marianne Loorents

Rahvausundis on väge täis pihlakale antud küll ohtu ennetavaid, õnne toovaid ja ohtudest päästvaid omadusi. Sügisel oranžikaspunaseks värvuvad marjad aitavad justkui saja häda vastu, pealegi on hea mekiga ja täidavad ka kõhtu.

Pihlakamarjad on väärtuslikud nii oma maitseomaduste, toiteväärtuse kui ka raviomaduste poolest. Kirka värviga marja puuduseks võib pidada tema mõrkjat maitset, kuid loodusmees Mikk Sarve kinnitusel on sellest mitmel moel võimalik vabaneda. Mõrkjat maitset vähendab marjade leotamine üheprotsendises soolvees või paaripäevane sügavkülmutamine.

Pihlakaid on kõige õigem korjata siis, kui marjad on täisküpsed. “Esimesed külmanäpistused vähendavad küll marjade mõrkjust, kuid seda vähendab ka marjade hoidmine mõni päev sügavkülmikus,” rõhutas loodusmees veel kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles