Pommitamises süttinud koolimaja meenutab nüüd mälestuskivi

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga põhikooli direktor Agnes Maasild ning kohaliku maanaisteseltsi juht Ilma Lausvee näitavad mälestuskivi, mis paigaldati kurva sündmuse meenutamiseks kooli vilistlaste initsiatiivil.
Muuga põhikooli direktor Agnes Maasild ning kohaliku maanaisteseltsi juht Ilma Lausvee näitavad mälestuskivi, mis paigaldati kurva sündmuse meenutamiseks kooli vilistlaste initsiatiivil. Foto: Meelis Meilbaum

Seitsekümmend aastat tagasi süütas lennukipomm Muuga vana koolimaja, mis põles nagu säraküünal. Homme avatakse kunagises koolikohas mälestuskivi, mis kurba sündmust meenutama jääb.

Pommitamise hetkel oli koolimajas õpetaja Leida Rohusaar koos kahe lapsega. Vanim laps oli sel ajal karjas ning koolijuhatajat, kes samuti majas elas, polnud kodus.

“Lõuna paiku olime toas, teisel korrusel, kui ema hüüdis: “Lapsed, ruttu kaevikusse!” Ta olla näinud aknast Venevere poolt tulevat punatähelist lennukit. Jõudsin vaid esikusse naaberkorteri ukse taha, kui käis hirmus kärakas. Lennuk oli poetanud süütepommi, mis lõhkes minust ilmselt paari meetri kaugusel,” on meenutanud Leida Rohusaare poeg Jaan Rohusaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles