Teatrikino rõhub heale eesti filmile

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Internet

Rakvere teatrikino astub sügisesse heade eesti filmidega. Linale jõuavad Ilmar Raagi “Ma ei tule tagasi”, Jaan Toomiku “Maastik mitme kuuga” ning Andres Maimiku ja Katrin Maimiku “Kirsitubakas”.

Ilmar Raagi “Ma ei tule tagasi” on Eesti-Vene-Valgevene-Kasahhi-Soome koostööfilm, mille võtted tehti Venemaal, Valgevenes ja Kasahstanis. Peaosi mängivad Polina Puškaruk ja Viktoria Lobatševa.

Anja on edukas noor õppejõud, kes loeb loenguid Byronist ja on romantilistes suhetes professorist kolleegiga, kuid kohtumine minevikuga keerab ühe hetkega kogu tema elu pea peale. Ta on sunnitud põgenema valesüüdistuse eest ja teeskleb kodutut last. Teismelise mask ja tutvus sarnase, hulljulge tüdruku Kristiinaga annab Anjale võimaluse alustada uut elu. See on lugu ellujäämisest, südantsoojendavast sõprusest ja perekonna tähendusest.

Jaan Toomiku filmis “Maastik mitme kuuga” saab näha Hendrik Toomperet, Jaanika Juhansoni, Maria Avdjuškot, Garmen Taborit, Raimo Passi ja paljusid teisi armastatud näitlejaid.

“Maastik mitme kuuga” on draama keskealisest mehest, kes elab pealtnäha tavalist elu oma naise ja lastega. Tegelikult on nende suhe tupikus, aga parem kooselu illusoorsed dekoratsioonid kui vabalangemine tühjusesse. “Maastik mitme kuuga” portreteerib hullumise-eelset plahvatuslikku seisundit, kus inimene ei leia enam vahendeid eluga kontakti saamiseks.

Filmi lavastaja on tunnustatud kunstnik Jaan Toomik, kes tegeleb oma esimeses täispikas mängufilmis samade küsimustega, mis on teda haaranud kogu tema kunstnikukarjääri vältel: need on surma ja seksuaalsuse teemad, kehalised moondumised, reaalse ja unenäolise vahekorrad, inimese põhihirmud, võõrandumine maailmast ja iseendast.

Andres Maimiku ja Katrin Maimiku “Kirsitubakas”, kus mängivad Maris Nõlvak, Gert Raudsep, Getter Meresmaa, Anne Reemann, Viiu Maimik, Maarja Jakobson jt näitlejaid, räägib 17aastasest väikelinna tüdrukust Laurast, kel on kohutavalt igav.

Ema käib närvidele, omavanused kutid on nõmedad ja kõik meelelahutused tunduvad lapsikud.

Ühel päeval tassib Laura energiline sõbranna Merit ta kaasa rabamatkale, mida korraldab keskealine loodusehunt Joosep. Algus on kõike muud kui paljutõotav: kinnise loomuga tüdruku suhted pingestuvad kiirelt kompleksivabalt käituva Joosepiga, kes üritab matkaseltskonnale muljet avaldada oma maalähedase stiili ja kentsakate rituaalidega.

Matka edenedes avastab Laura eneselegi ootamatult, et Joosepi karune sarm paneb tal vere kiiremini pulbitsema. Rännak tüürib aga vääramatult lõpu poole ning Laural tuleb leida selgust, kas suhe endast vanema mehega on vaid vahepala naiseks kujunemise kurvilisel teel.

“Kirsitubakas” on nooruslik suhtedraama esimesest armumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles