Vennaskalmistul meenutati langenuid

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

21. septembril 1944. aastal toimus vennatapulahinguks nimetatud Porkuni lahing. Täna, 70 aastat hiljem kogunesid langenute sõbrad, sugulased ja külalised, et ajalugu meenutada.

Mälestustseremoonia Loksa vennaskalmistul algas pärastlõunal ning lahingu aastapäevale olid kogunenud peaasjalikult eakamad inimesed.

Rusuvaid ajaloosündmusi meenutavatele vanainimestele tõi hetkeks naeratuse näole punane priske külakass, kes rahva vahel jalutades silitusi nurus.

Sõnavõtnute meelest on praegust maailmapoliitilist olukorda arvestades väga oluline meenutada neid, kes langesid oma ideaalide eest võideldes.

"Täna on ilus päikesepasiteline ilm. Me ei tea, milline ilm oli 70 aastat tagasi, kuid me teame, et siis ei lehvinud leinalipud,"  rääkis Eesti Ohvitseride Liidu esimees Robert Sinimägi.

Pärast sõnavõttude ja esinejate kuulamist asetati pärjad Loksa vennaskalmistu memoriaalile ning suunduti Vistla vennaskalmistule, kus esines puhkpilliorkester, pakuti sõjaväesuppi ja sai tutvuda militaartehnikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles