Punane kass tõrjus rusuvaid mälestusi

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane kass tõrjus rusuvaid mälestusi.
Punane kass tõrjus rusuvaid mälestusi. Foto: Meelis Meilbaum

Kortsunud lehtedega märkmikus võis lehekülgede kaupa näha nimesid ja aastaarve. Mõni nimi oli maha kriipsutatud. Hallipäine mees astus ühe juurest teise juurde, päris midagi, tõmbas maha järjekordse nime ja astus edasi. Mitte kõik, kes eelmistel kordadel tulid, polnud enam siin.

21. septembril 1944. aastal toimus vennatapulahinguks nimetatud Porkuni lahing. Pühapäeval, 70 aastat hiljem kogunesid langenute sõbrad, sugulased ja külalised, et ajalugu meenutada. Mälestustseremoonia Tamsalu vallas Loksa vennaskalmistul algas pärastlõunal ning lahingu aastapäevale olid kogunenud peaasjalikult eakamad inimesed.

Rusuvaid ajaloosündmusi meenutavatele vanainimestele tõi hetkeks naeratuse näole punane priske külakass, kes rahva vahel jalutades silitusi nurus. “Kiisu, kiisu,” pobisesid memmed ja taadid ning küünitasid keppide toel kassi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles