Eurovalitsuse uus nägu

Tunne Kelam
, Euroopa PaEuroopa Parlamendi saadik, IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Liis Treimann / Postimees

Möödunud nädalal käis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker välja uue komisjoni koosseisu. Nagu meilgi nimetab riigikogu valitsuse ametisse, ei asu ka Euroopa Komisjon, mida võib tinglikult nimetada Euroopa valitsuseks, tööle enne heakskiidu saamist ­Euroopa Parlamendist.

Kas see heakskiit tuleb? Lõplikult saab sellele küsimusele vastata alles siis, kui kõik kandidaadid on käinud Euroopa Parlamendis, kus toimub nn kandidaatide kuulamine. Siiski tundub üha tõenäolisem, et kuigi esialgu välja pakutud nimekirjas on palju väga kogenud poliitikuid, on koosseisus oodata muudatusi.

Kui juhtub, et mõni pakutud volinikest saab väga terava kriitika osaliseks, on tõenäoline, et Juncker palub liikmesriigil hoopis uue kandidaadi nimetada. Niisamuti võib juhtuda – ja viis aastat tagasi ka juhtus –, et mõni kandidaat end parlamentaarse kuulamise käigus ise taandab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles