Sada inimest matkas Eduard Leppiku mälestuseks kultuuriloo radadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkajad stardi ootel Väike-Maarja seltsimaja ees.
Matkajad stardi ootel Väike-Maarja seltsimaja ees. Foto: Ly Isperg

Neljapäeval peeti Väike-Maarja vallas õpetaja, kodu-uurija, keelemehe ning aktiivse matkaja Eduard Leppiku 90. sünniaastapäevale pühendatud võistlusmatk, kus osales 19. matkaseltskonda 101 võistlejaga.

Suurem osa matkajatest olid Väike-Maarja gümnaasiumi õpilased, aga kaasa lõi ka kaks Kiltsi kooli ja üks Väike-Maarja õppekeskuse võistkonda. Kõige nooremad matkajad olid 5-6 klassi lapsed.

Samuti läbis kolm täiskasvanute matkaseltskonda: Väike-Maarja gümnaasiumi õpetajate võistkond, Eduard Leppiku tütre pere ning gümnaasiumi vilistlaste, tantsuseltsi Tarapita ja Kadrina keskkooli ühine matkaseltskond.

Matk algas ja lõppes Väike -Maarja seltsimaja ees, kontrollpunktide asukohad olid aga nii Simunas, Võiveres, Avispeal, Triigis, Müürikul, Ärinal, Väike-Maarjas, Ebaveres, Vaos, Kiltsis kui Varangul. Enamus võistkondi jõudiski igale poole.

Kontrollpunktide küsimused ja ülesanded eeldasid teadmistele lisaks ka päris palju mõttetööd. Näiteks tuli arvutada Simuna Vabadussamba alusplaadi pindala, loendada puid F.J Wiedemanni keeletammikus, teha foto Kiltsi lossi peaukse lingist, uurida, milline kujutis on Vao tornlinnuse tuulelipul ning mõõta ühe kindla Triigi mõisa alleepuu ümbermõõt.

Maksimaalselt võis võistkonnas olla 6 liiget, neist vähemalt üks jalgrattaga ning üks jala. Tosin võistkonda tuli välja täiskoosseisus, samas osales ka paar 3-liikmelist seltskonda.

Kõik matkalised jõudsid oma teekonna läbimisega kontrollaja – 4 tunni – sisse. Esimesena saabus Kiltsi kooli 9. klassi võistkond „Harakad“, finišeerijate rivi lõpetas Leppiku pereliikmete võistkond Leppiklilled.

Samas ei olnud olnud matka läbimise aeg kõige olulisem: mahtuda tuli kontrollaja sisse ning kui tulemused oleksid olnud võrdsed, oleks arvestatud kiirust.

Parimad kohatundjad selgitati läbitud kontrollpunktide, vastuste õigsuse ja ülesannete täitmise täpsuse järgi, lisaks arvestati ka koduse tööna lahendatud viktoriini tulemusi.

Võistlusmatka peakorraldaja Marju Metsman tundis heameelt matka õnnestumise üle, öeldes: „Ma pole tükil ajal näinud nii palju elevaid inimesi, kui täna siin, enne matka starti. Äpardusi teekonnal ei juhtunud, kõik matkalised jõudsid turvaliselt finišisse."

Väike-Maarja valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja, matka korraldustoimkonna liige Aare Treial rääkis, et võistkonna liikmed jagasid omavahel ära, kes millises punktis käib ning kõik ei pidanud käima igal pool. Samas lõpetama pidi matkaseltskond korraga.

Treial rääkis, et omamoodi sümboolne on, et taoline matk toimus ka 2000. aastal ning siis just Eduard Leppiku eestvedamisel.

„Tänavuse matka viisime läbi suuresti toonaste matkajuhendite järgi, tõsi mõned kotrollpunktid olid uued ja mõned küsimused teised,” sõnas Treial.

Eduard Leppiku tütar Ehte rõõmustas, et isa mälestuseks niisugune vahva matkapäev korraldati ja tunnistas, et kogu pere oli neil sellest teada saades õhinas ja viktoriiniküsimuste lahendamisega ametis. „Mõtled küll laias laastus, et olen paljutki isalt kuulnud ja tean seda kõike, aga kui peensusteni süüvida, siis avastad, et lünki on veel, oi kui palju,“ rääkis naine.

Tulemused võistlusmatkal lahendatud ülesannete ja koduviktoriini kokkuvõttes:

5.-6. klass:

1. Väike-Maarja gümnaasium, 5. a klassi võistkond

2. Väike-Maarja gümnaasium, 5. b klassi võistkond

3. Väike-Maarja gümnaasium, 6. klassi võistkond

7.-9. klass:

1. Väike-Maarja gümnaasium, 8.a klassi võistkond

2. Kiltsi põhikooli võistkond "Harakad"

3. Väike-Maarja gümnaasium, 8.b klassi I võistkond

4. Väike-Maarja gümnaasium, 7. klassi võistkond

5. Kiltsi põhikooli võistkond "Punane koer"

6. Väike-Maarja gümnaasium, 9.b klassi võistkond

7. Väike-Maarja gümnaasium, 8.b klassi II võistkond

8. Väike-Maarja gümnaasium, 9.a klassi võistkond

10.-12. klass ja õppekeskus:

1. Väike-Maarja gümnaasium, 11. klassi I võistkond

2. Väike-Maarja gümnaasium, 10. klassi võistkond

3. Väike-Maarja gümnaasium, 12. klassi võistkond

4. Väike-Maarja gümnaasium, 11. klassi II võistkond

5. Väike-Maarja õppekeskuse võistkond

Täiskasvanud:

1. Väike-Maarja gümnaasiumi õpetajate võistkond

2. Väike-Maarja gümnaasiumi vilistlaste, tantsuseltsi Tarapita ning Kadrina keskkooli õpetajate ühisvõistkond

3. Võistkond "Leppiklilled"

Võistlusmatka parimate autasustamine toimub 9. oktoobril Väike-Maarja seltsimajas toimuval konverentsil „Eduard Leppik 90“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles