Seakatku levikupiirkonnast pärinev sealiha saab erimärgistuse

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne.
Sead. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents

Seoses Euroopa Komisjoni rakendusotsusega sigade aafrika katku tõrjemeetmete kohta valmistab põllumajandusministeerium ette määrust taudi leviku piirkondadest pärineva sealiha ja –toodete erimärgistamiseks.

Määruse järgi saaksid erimärgistuse tooted, mis pärinevad sigadelt kõrgendatud haigusriskiga piirkondadest, kus on kodusigadel diagnoositud sigade aafrika katk. Erimärgistusega liha ja tooteid võib turustada vaid Eesti piires.

„Eestis ei ole seakatk kodusigadele levinud, kuid peame selleks valmis olema. Kui see peaks juhtuma, tuleb hakata nendest piirkondadest pärit sigade liha ja -tooteid märgistama. Nendes piirkondades toodetud sealiha on inimestele ohutu. Märgistus on vajalik loomatervise seisukohalt liha ja lihatoodete liikumise jälgitavuse tagamiseks,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse- ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „Kui kodusigadel taud diagnoositakse, siis selles konkreetses farmis sead hukatakse ja hävitatakse ning seda liha ei turustata.“

Rümbast või selle osast valmistatud loomse saaduse märgistamisel kasutatakse kolmnurkset märki tavapärase ovaalse asemel. Märgil peavad olema kolmnurga tipunurga all ülemises osas  tähed „EE” või sõna „Eesti“ ja kolmnurga keskel ettevõtte tunnusnumber.

Lähinädalatel avaldatakse Euroopa Komisjoni rakendusotsus, millega laiendatakse Eestis kitsendustega ala seoses sigade aafrika katku diagnoosimisega metssigadel. Uue otsusega kehtestatakse ka nõuded märgistamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles