Üleelusuurused päevalilled ja riitsinused raamivad koduhoovi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleelusuurused päevalilled ja riitsinused raamivad koduhoovi
Üleelusuurused päevalilled ja riitsinused raamivad koduhoovi Foto: Meelis Meilbaum

Ühes Rakvere äärelinna majahoovis sirguvad nii kõrged päevalilled, et isegi teisele kukile ronides ei pääse õitele ligi.

Pikima taime kõrguseks on mõõdetud lausa 4 meetrit ja 40 sentimeetrit. Tore on seegi, et Arne ja Tiiu külvasid päevalilleseemned sel aastal esimest korda ja taimed otsustasid end kohe kõrgusse visata. Kolmest taimest üks on küll veidi hapram, ent selgi on kõrgust tublisti üle kahe meetri.

Arne arvas, et ehk kasvavad taimed siis kõrgeks, kui külgedelt lehti ära võtta, aga kindel ta selles polnud. Mingeid erilisi meetmeid nad Tiiuga ette võtnud ei ole, lihtsalt peenardele on uus muld veetud ja aeg-ajalt sõnnikut ning turbamulda lisatud.

Aga peale päevalillede kasvavad majahoovis ka ülivõimsad riitsinused, jällegi üle kahe meetri kõrged. “Lõunamaal tehakse nendest õli,” teadis mees öelda ning lisas, et Eestis kasvatatakse neid vähe. Ja kui kasvatataksegi, siis on taim tavaliselt poole madalam ehk umbes meetrikõrgune.

Üheaastast taime kasvatavad nad juba teist aastat – kevadel pannakse seeme potti ja kui riitsinus on veidi jõudu kogunud ning ilmad juba soojemad, istutatakse see õue. Nüüd on taimed nii võimsad, et teinekord jäävad möödakäijad aia najale uurima, mis puu see selline on. “Aga tegelikult see polegi puu,” sõnas Arne, et taime suurus petab inimesed ära.

Kui külmad juba käes, lõikavad nad taime maha ning võtavad juure maa seest välja, et uuel aastal oleks jälle koht, kuhu uus kasvatatud taim istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles