Valitsus jättis põllumehed sügistuulte meelevalda

Siret Kotka
, riigikogu maaelukomisjoni liige keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka
Siret Kotka Foto: Erakogu

Eesti põllumees ei konkureeri praegu mitte teise maamehega Eestist, vaid eeskätt teiste põllumeestega ­Euroopa Liidust. Selleks et konkurents oleks õiglane ja võimalik, peavad Eesti valitsuse toetused meie põllumeestele olema samaväärsed teistes riikides makstavatega.

Lisaks Euroopa Liidu otsetoetustele on igal liikmesriigil võimalik maksta ka lisatoetust. Näiteks on Läti ja Leedu valitsus riigimehelikult teatanud, et nad toetavad oma põllumehi täiendavalt. Eesti praegune valitsus on aga kahetsusväärselt võtnud seisukoha, et 2015. aasta riigieelarves 23 miljoni ­euro suurust toetust ette ei nähta, kuigi Euroopa Liit seda lahkelt lubaks. Õnnetuseks liigub riigieelarve põllumeeste toetusi puudutavas osas pealegi hoopis kahanevas suunas. Mida see kõik tähendab aga meie põllumajandusele?

Teised riigid tahavad ja suudavad maksta lisatoetusi, mistõttu nende riikide põllumehed on võimelised ka odavamalt tootma. Meie kaupmees ostab ja toob kauba kaupluse riiulitele ikka ju sealt, kus see on odavam. Nii tekibki olukord, kus meie põllumees ei suuda võõramaise toodanguga võistelda ja poelettidel võib hakata senisest enamgi olema Läti, Leedu, Poola, Hollandi ja teiste liikmesriikide põllumajanduskaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles