Rakke vald paneb Salla mõisa müüki

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salla mõis, kus kõlasid kevadeni laste hõiked, pannakse peagi müüki.
Salla mõis, kus kõlasid kevadeni laste hõiked, pannakse peagi müüki. Foto: Arvet Mägi

Rakke vallavolikogu otsustas viimasel istungil müüa Salla mõisa alghinnaga 300 000 eurot, sest mõisas tegutsenud kool suleti ja suure hoone ülalpidamine pole valla jaoks mõistlik.

Praegu tegutseb hoones raamatukogu, kuid hoone kulud on liiga suured ainult selle ülalpidamiseks. Vallavanem Andrus Blok ütles, et raamatukogu jääb kindlasti Sallasse alles ja sellele leitakse teised ruumid.

Mõningal määral on kasutatud kooskäimiskohana mõisasaali, aga et Sallas on valmimas seltsimaja, saab kohalik rahvas ka edaspidi üritusi ja pidusid korraldada.

Vallavanema sõnul jättis volikogu vallavalitsuse otsustada, millistel tingimustel ning kuidas täpsemalt mõis müüa.

Praegu ei ole veel teada, kas korraldatakse suuline või kirjalik oksjon või eelläbirääkimistega pakkumine. Viimane annaks suurema kindlustune, et hoone ostab  ettevõte, kes on mõisale hea peremees ning seda ka arendab, samas on enampakkumise õnnestumise tõenäosus suurem.

Arutatakse ka seda, kas seada müümisel ka tingimusi, näiteks mõisapargi hooldamise kohta. “Kokku on lepitud küll see, et kui korraldame oksjoni ning 300 000 euro või suurema summa eest ei õnnestu hoonet müüa, arutatakse küsimust edasi volikogus, näiteks kas on vajalik langetada hinda,” märkis Blok.

Hoone müügist saadav tulu suunatakse Salla piirkonna arendamisesse.

Andrus Blok näeb Salla mõisal potentsiaali turismiga seotud teenuste pakkumisel. “Meil on ka Emumäe puhkeala, mida arendatakse, ning miks ei võiks mõis ja puhkeala teineteisele lisaväärtust pakkuda,” mõtiskles vallajuht. Mõisa härrastemaja on kahekorruseline baroksete sugemetega vara­klassitsistlik ehitis, mis pärineb tõenäoliselt 1770. aastatest.

Salla mõisat on esmamainitud 1479. aastal. Mõisa viimaseks omanikuks enne võõrandamist 1919. aastal oli Ernst von Harpe. Alates 1921. aastast tegutses mõisas kool.

Mõisahoone vajaks investeeringuid, kuid selle seisukorda võib pidada siiski rahuldavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles