Tühjaks jäänud mõisahooned ei ärka alati uuele elule

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porkuni mõisa looduskaunis kohas pole soovinud seni keegi osta.
Porkuni mõisa looduskaunis kohas pole soovinud seni keegi osta. Foto: Tairo Lutter

Lääne-Virumaal on omajagu mõisahooneid, kus on varem tegutsenud näiteks kool, lastekodu või hooldekodu, mis aga kolinud teise kohta või hoopis suletud. Virumaa Teataja uuris, mis on neist mõisakompleksidest edasi saanud.

Porkuni mõis ja selle vastu hiljem ehitatud koolihoone on seisnud tühjana juba üle kolme aasta, sest varem seal tegutsenud erivajadustega laste kool sai uue ajakohase hoone.

Eelmisel aastal andis haridus- ja teadusministeerium endise Porkuni kooli kinnistu üle Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile (RKAS), kes selle tänavu jaanuaris müüki pani, kuid ostjat ei ole siiani leidunud. Hetkel ei leia ka müügikuulutust.

RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm rääkis, et endise Porkuni kooli kinnistu müügiks oli sõlmitud maaklerileping, mis hiljuti lõppes. “Kuna uut lepingut ei ole veel jõutud sõlmida, siis aktiivset müüki praegu ei toimu, kuid see on endiselt meie müügiobjekt,” selgitas Idnurm.

Mõisa peahoone on 1874. aastal valminud esinduslik historitsistlik kiviehitis. Peahoone vastu ehitati 1950. aastatel uus neoklassitsistlik koolihoone arvestusega, et seda hakkavad kasutama erivajadusega lapsed. Esialgu vaegkuuljatele mõeldud kool alustas mõisas tegevust juba 1925. aastal. Hooned moodustavad terviku ning mõlemal on oluline ajalooline väärtus. Kinnistul asub üle 10 hektari põllu- ja metsamaad, samuti on rajatud staadion ja paiknevad veel mõned väiksemad ehitised.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg pidas oluliseks, et mõisal oleks tulevikus hea omanik ning see tühjalt seisma ja lagunema ei jääks. Uudeberg teadis, et müügiga tegeles ettevõte Arco Vara. “Suvel oli juttu kahest tõsisest huvilisest ning sellest, et peagi jõutakse tehinguni. Paraku on läinud teisiti,” tõdes Uudeberg.

Väike-Maarja vald müüs Avanduse mõisa osaühingule Kuukala, kes soovis sinna rajada majutuskoha koos toitlustusasutusega.

Omavalitsus andis mõisa uuele omanikule üle 2011. aasta suvel. Praegu valitseb seal vaikelu, kuid mõisapargi on omanik korras hoidnud.

Varem tegutsesid hoones raamatukogu, noortekeskus, osavallavalitsus, muusikakool ja naisteklubi.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla kinnitas, et mõisa müümine oli õige otsus, sest müügist saadud raha investeeriti Simuna piirkonna heaks ning tehti põhjalik remont rahvamajas.

Rahvamajja said uued ilusad ruumid raamatukogu ja muusikakool, ka naisteklubi käib rahvamajas koos ja korraldab üritusi. Simuna osavalla ruumid ja noortekeskus sisustati päästehoonesse.

Vallajuht märkis, et asutused Simuna keskuses jäävad inimestele lähemale, samuti on tingimused paremad.

Suur mõisahoone oli mõningas alakasutuses, samas tuli maksta kütte- ja elektriarveid, teha asutuste ruumides jooksvat remonti ja nõnda edasi, mis tähendas üsna suuri ülalpidamiskulusid.

“Avanduse mõisal on potentsiaali turismi valdkonnas – näiteks ruumide rendi, majutuse ning toitlustuse pakkumise ja ürituste korraldamise näol. Seega oli omavalitsusel mõistlik leida eraomanik, kes toob piirkonda lisaressurssi,” rääkis vallavanem. Indrek Kesküla ütles, et ettevõtjal on plaane olnud, kuid need on jäänud raha puudumise taha. “Loodan, et uuel ELi toetusperioodil võimalused avanevad,” lisas vallajuht.

Vinni vald müüs Inju mõisa 2011. aasta suvel, varem tegutses seal lastekodu, mis kolis Vinni, kus valmisid viis pereelamut ja tegelusmaja. Ostjaks oli soome perekond. Mõis ei ole jäänud seisma ja lagunema.

Vinni vallasekretär Vaive Kors ütles, et tema teada käivad mõisas renoveerimistööd ning hoonet tehakse korda muinsuskaitseametiga kooskõlastatult.

Udriku mõisas tegutses erihooldekodu, mis lõpetas töö mullu. Hoolealused koliti ümber peremajadesse üle Eesti. AS Hoolekandeteenused müüs mõisa osaühingule Udriku Invest.

Mõisakompleksi alale on koostatud detailplaneering, mille Kadrina volikogu on suunanud avalikule väljapanekule.

Mõisakompleksi kuuluvad mitmed mälestised, lisaks peahoonele näiteks meierei, kelder, karjalaudad ja kaitsealune park. Ettevõtja tahab Udriku mõisakompleksi hooned restaureerida ja atraktiivseks muuta. Mõisakompleksi peaksid tulema majutus- ja toitlustuskohad, samuti hakatakse seal tegelema sporthobuste kasvatamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles