Pöördumine: Kohalik omavalitsus tähendab kohapealset otsustusõigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimasel ajal on mitmed Eestis tegutsevate jäätmekäitlusettevõtete juhid ajakirjanduses väitnud, et Euroopa jäätmemajandus on tupikseisus ning selle põhjuseks on kohalike omavalitsuste tegevus. Samas pole ei Euroopa Komisjon ega ükski üleeuroopaline jäätmekäitluse assotsiatsioon või liit ametlikult ühtegi sellekohast avaldust teinud ega uuringut esitlenud.

Vastupidi, just need Euroopa riigid ja piirkonnad, kus omavalitsused kesksete munitsipaalorganisatsioonide või neile kuuluvate ettevõtete kaudu olmejäätmete kogumist ja käitlemist korraldavad, näiteks Belgia, mitmed Saksamaa liidumaad, Austria, Rootsi, on saavutanud jäätmete liigiti kogumises ja ringlussevõtus Euroopas kõige paremaid tulemusi.

Ka Eesti omavalitsuste kogemused näitavad, et jäätmehierarhia põhimõtete rakendamine, sh jäätmetekke vältimisele ja taaskasutamisele suunatud jäätmekäitlussüsteemi rajamine, sõltub otseselt omavalitsuste panusest ja võimest kohalikul tasandil jäätmehooldust korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles