Rännumehe raudne tahe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Leppiku sulest on ilmunud arvukalt brošüüre ja raamatuid ning sadu artikleid.
Eduard Leppiku sulest on ilmunud arvukalt brošüüre ja raamatuid ning sadu artikleid. Foto: Arvet Mägi

Inimloomusesse on peidetud palju salasoove ja kirgi ning iialgi ei või teada, milline neist kord võimust võtab. Kui 11. oktoobril 1924 tollases Mõisaküla alevis ilmavalgust näinud Eduard Leppik noorukina kruustangide taha aastateks rauakolakat viilima oleks jäänud, olnuks see tol ajal asjade normaalne käik. Rauatööle pääsesid vähesed, enamikust said pastlakandjad ja juhutöölised.

Aga Eduardi loomusesse olid kodeeritud teistsugused soovid. Kuigi ta oli veel 1939. aastal algkooli lõpetades täielikus teadmatuses ees ootavast tulevikust, oli midagi tema hinges siiski idanema pandud. Selles, et ta kolmandas klassis ladusa lugemiseni oli jõudnud, olid suured teened jutuvestjast vanaisal ja ettelugejast emal. Lugemispraktikat andis ajakiri Laste Rõõm. Luuletused ja lood köitsid poissi niivõrd, et 5. klassis said tal juba “omad salmid” paberile pandud.

Pärnu gümnaasiumis 1943. aastal 9. klassi lõpetanud Leppik võeti mobilisatsiooni korras Saksa sõjaväkke. Alles värvatul anti isegi valida väeosa – ta valis Eesti Leegioni. Juba sama aasta detsembris sai ta Neveli all haavata ning evakueeriti Saksamaale ravile. Lühiajaline teenistus “võõras väes” tõi Leppikule hilisemas elus palju sekeldusi. Isegi poolelijäänud keskkool tuli lõpetada kodupaigast eemal – Valgas, kuhu KGB jälitajate küünised siiski ei ulatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles