Ärimees päästis uppuja viie meetri sügavuselt

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Matto.
Margus Matto. Foto: Arvet Mägi

Uhtna saeveski omanik Margus Matto päästis tänu visadusele ja plastkorpusega välgumihklile mitu minutit viie meetri sügavusel vees olnud mehe.


Margus Matto läks ühel juulikuu hilisõhtul koos kaaslastega Uhtna lähedale Aru karjääri, et ennast seal jahutada. Eest leidsid nad vene keelt kõnelevad pidulised, kelle seas ainsana oli kaine seltskonna ainuke naine.

Mingil hetkel kuulis karjääri umbes poolteise meetri kõrguse kalda veerel jalutav Matto sulpsatust. “Ma ei pööranud sellele tähelepanu. Arvasin, et keegi viskas kivi vette,” jutustas mees.

Päästev välgumihkel

Umbes poolteist minutit hiljem aga hakkas naaberseltskonnas olnud naine pärima, et kus on Ljoha.

Alkoholijoobes mees naaberseltskonnast pani endale sukeldumismaski ette ja läks vette kadunud kaaslast otsima.

“Sain aru, et niiviisi pinnal hulpides ta kedagi ei leia, ja võtsin maski,” jätkas Matto, kelle andmetel on vesi karjääris kaldast paari meetri kaugusel juba viis meetrit sügav.

Sügavust allveekalapüügiga tegelev ettevõtja aga ei kartnud.
Esimene sukeldumine oli tulemuseta. “Põhjas oli nii pime, et midagi ei näinud,” põhjendas Matto. Pärast teist tulutut sukeldumist otsustas Matto otsingud katkestada. “Ega viie meetri sügavusele pole lihtne sukelduda – vahepeal tahaks natuke hingata,” märkis ta.

Järsku nägi mees vee peal hulpimas plastkorpusega välgumihklit. “Must, valge põhjaga välgumihkel oli nagu õngekork,” sõnas Matto.

Välgumihkel oli ilmselt veepõhja vajunud mehel taskust välja libisenud ja pinnale tõusnud, näidates kohta, kust otsida.

“Nii kui põhja jõudsin, tundsin inimese keha,” kirjeldas Matto kolmandat sukeldumist. “Vee all olles meenus filmidest, et uppujast tuleb selja tagant kinni haarata,” rääkis ta.

Matto sõnul olid mehe huuled sinised, ta ei hinganud. “Tõin enda arust veest välja laiba,” ütles Matto.

Et inimese keha järsust kaldast üles saada, moodustati inimkett. Kaldal hakkas keegi mehe rinnakorvile vajutama ja peagi lurtsatas päästetu suust välja rohekas löga.

“Mees avas silmad ja ainult mõmises,” sõnas Matto. Sel hetkel jõudis kohale ka kiirabi ja viis päästetu Rakvere haiglasse.

Matto sõnul mõõtis ta pärast päästmiskoha sügavust ja sai tulemuseks 5,5 meetrit. Mehe hinnangul võis inimene olla vee all vähemalt neli minutit.

Tänamatu patsient

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Reet Simson rääkis tol korral valves olnud meditsiiniõe ütlustele tuginedes, et Aru karjäärist välja toodud 30aastane Aleksei sõi­mas ja ropendas traumapunk­tis.

Analüüside võtmisest ja ravist raskes joobes mees keeldus.
Aleksei käitumine muutus nii agressiivseks, et meedikud otsustasid politsei kutsuda. Korrakaitsjad viisid ta jaoskonda peatäit välja magama.

Simson nõustus, et mees võis olla neli minutit vee all. Ka kuni kümme minutit vee all olnud võivad elama jääda. Simson selgitas, et sügaval põhjas on külm vesi, mis keha jahutab, ja jahtunud organismil hapnikuvajadus tunduvalt väheneb.

Enamik inimesi on sattunud  külma vette ja see asjaolu on päästnud nii mõnegi elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles