Rahvusvaheline Uue Muusika Ühing valis oma auliikmeks Arvo Pärdi

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Poolas Wroclawis toimus tänavune rahvusvahelise Uue Muusika Ühingu (ISCM) poolt korraldatud festival, mille raames läbi viidud koosolekul otsustati valida ühingu auliikmeks Arvo Pärt.

Ühingu auliikmete nimekiri hõlmab enamikku olulistest ja kaalukatest XX ja käesoleva sajandi heliloojatest. Kuna auliimetelt eeldatakse väga olulisi saavutusi, siis see nimekiri ei ole väga pikk. Sinna kuuluvad sellised heliloojad nagu Ravel, Stravinski, Hindemith, Sibelius, Messiaen, Cage ja paljud teised.

Ettepaneku võtta Pärt ühingu auliikmeks tegi ISCM-i Poola sektsioon, kes tõi välja Pärdi muusikas peegelduvat vaimsust, olulisust ning tema tihedat seotust Poola vaimu- ja kultuuriruumiga. Rõhutati ka Pärdi muusika imetlusväärset võimet haarata nii asjatundjaid ning samas kõnetada ka laiemat publikut.

Ühingu Eesti sektsiooni esindajana oli festivalil kohal Eesti heliloojate liidu esimees Märt-Matis Lill, kes tõi poola delegaatide poolt esile tõstetud omaduste kõrval välja asjaolu, et Pärdi looming on tervikuna väga eripalgeline ning peegeldab mitmeid olulisemaid XX sajandi muusika suundumusi ja pöördeid ning et Pärt on kuulunud nüüdismuusika juhivate tegijate hulka juba üsna varasest tegutsemisajast peale.

Festivali raames toimunud mitmel kontserdil kõlas Pärdi muusika.

1922. aastal loodud ISCM on suurim erinevaid maid ühendav nüüdismuusika ühing, kus on liikmeid rohkem kui 50-st maast, esindatud on kõik kontinendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles