Puhkepäeval viga saanud loom lakkugu ise haavu

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass. Foto on illustreeriv.
Kass. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu / Postimees

Nädala algul ilmus Virumaa Teatajas lugu raskelt vigastatud kassist, kellele saabus abi viimaks pealinnast. Põhjuseks asjaolu, et puhkepäevadel saavad Lääne-Virumaal arstiabi vajavad loomad abi vaid sellega tegelevate ametnike hea tahte alusel.

Laupäeval leiti Rakveres ühe maja hoovist kass, kes oli ilmselt kurja inimese käe läbi jõhkralt viga saanud. Kassi abistada püüdnud naiste sõnul otsisid nad abi Virumaa varjupaigast, kust esialgu saadi ­eitav vastus, sest nädalavahetuseti varjupaik ei tööta.

Kui naised teist korda varjupaika helistasid, pakuti neile sealt küll kassi äraviimise teenust, kuid arstiabi oleks loomake saanud alles esmaspäeval. Kiisu jaoks tähendanuks see kaks päeva piinlemist ning ainus lahendus oli toimetada kass pealinna. Iga haige looma leidja ei pruugi aga nii heatahtlik olla.

Virumaa varjupaiga loomatalitaja Hannes Veeru rääkis, et mäletab nädalavahetusel Rakveres leitud kassi lugu küll, kuid tunnistas, et tema võimalus abi anda on piiratud. “Linna piires saan loomi transportida ka puhkepäevadel, ja kui olen linnas kohal, siis teen seda alati,” kõneles Veeru ja lisas, et lepingut puhkepäevadel töötamiseks tal otseselt ei ole ja rohkem teebki ta seda vabatahtlikkuse alusel.

Arstiabiga on aga keerulisemad lood, sest loomakliinikud nädalavahetustel ja riigipühadel ei tööta, ning siis ei jää muud üle kui lihtsalt oodata. Olukorra muudab nukraks see, et puhkepäevadel puudub linnas n-ö valvetohter, kes haigetele või vigastatud loomadele esmaabi annaks.

Rakvere loomakliinikust vastati, et sellist teenust Rakveres tõepoolest ei ole ning ööpäevaringset abi osutatakse vaid Tallinnas ja Tartus.

Õnnetu saatusega kassi lugu meenub ka loomaarst Viivo Võlule, kellega kassi leidjad samuti suhtlesid. “Kui ma olen maakonnas, siis püüan aidata, kuigi seda kohustust erapraksist pidavatel loomaarstidel tegelikult ei ole,” selgitas Võlu põhjust, miks loomadel on puhkepäevadel mõistlikum oma tervist hoida.

Rakvere linna keskkonnaspetsialisti Getter Reneli sõnul tegeleb peremeheta loomade püüdmise, kinnipüütud loomade heaolu tagamise ja neile meditsiinlise abi osutamisega Varjupaikade MTÜ, kellega on riigihanke tulemusena sõlmitud teenuse osutamise leping.

“Lepingu kohaselt kohustub teenuse osutaja reageerima kõigile asjakohastele väljakutsetele, kaasa arvatud ka siis, kui loom on vigastatud,” kõneles Renel ja lisas, et antud juhtumi puhul võis olla tegemist osapoolte omavahelise möödarääkimisega.

“Kuna varjupaiga juhataja on praegu puhkusel, siis on meil keeruline täpseid asjaolusid teada saada, küll aga on lepingus ka punkt, mis ütleb, et põhitööajast erineval ajal, sealhulgas nädalavahetustel ja riiklikel pühadel, lahendatakse peremeheta loomade püüdmise küsimus koostöös Rakvere linnavalitsusega,” rääkis Renel.

Seega oleks ametniku sõnul olnud korrektne, kui varjupaik oleks olukorra ilmnedes võtnud ühendust linnavalitsusega.

Getter Reneli sõnul kontrollib linn hankelepingust tulenevate tingimuste täitmist ja võtab vigade tuvastamisel kindlasti tarvitusele lepingust tulenevad abinõud, et sellised õnnetud juhtumid saaksid kiiresti võimalikult valutu lahenduse.

“Juhul kui Rakvere linna haldusterritooriumil esineb probleeme peremeheta loomadega, oleme alati valmis osutama ka ise probleemi lahendamisel abi, mistõttu võib julgelt pöörduda ka otse linnavalitsuse poole,” lisas Getter Renel lõpetuseks.

Lääne-Viru veterinaarkeskuse juhataja Jüri Gustavson julgustas inimesi vigastatud või haige looma leidmisel pöörduma päästekeskuse poole, kust suunatakse hädasolijad juba otse Gustavsoni enda jutule. “Reeglina on selline korraldus toiminud,” lausus peaveterinaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles