Endla looduskaitsealal taastatakse märgalakompleks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged Endla järvel.
Luiged Endla järvel. Foto: Mario Traks

Järgneva kümne aasta jooksul on Endla looduskaitsealal kavas märgalakompleksi taastamistööd ning Põltsamaa vanajõgede avamine ja Oostriku jõe alamjooksu taastamine. Põhjaliku värskenduskuuri saavad ka õppe- ja matkarajad ning Endla järve paadisadam.

Endla looduskaitsealale on rajatud õppe- ja matkaradu kogupikkusega ligikaudu 20 km, kaitsealal on kaheksa lõkke- ja kaks puhkekohta. Ala väärtusi tutvustab looduskeskuse püsiekspositsioon.

Piirkond võeti esialgu kaitse alla 1981. aastal Endla-Oostriku sookaitseala moodustamisega. Alates 1997. a kuulub Endla looduskaitseala rahvusvahelise tähtsusega märgalade hulka. Soostiku keskseks osaks on kunagisest nn Suur-Endla järvest jäänud jäänukjärved, millest suuremad on Endla järv ja Sinijärv. Osa kolmes maakonnas asuvast 10 161 hektari suurusest kaitsealast jääb Rakke valda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles