Mis on ilusat Rakvere Galeriis? Loodus ja inimene

Laila Talunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Hütt "Elu on ilus" õli, 2014
Riho Hütt "Elu on ilus" õli, 2014 Foto: Marianne Loorents

20. saj algul romaanis “Kuu ja kuuepenniline” mõtiskleb W. S. Maugham: “... ilumõiste tegelikku olemust tajumata kasutavad inimesed seda oma kõnepruugis kergekäeliselt ja läbimõtlematult, mistõttu ilumõiste ise, millele on külge kleebitud sadakond triviaalset sõna, on kaotanud oma esialgse väärtuse.

Nii nimetavad inimesed ilusaks kleiti, koera, vaimuliku jutlust. Kui aga tuleb silm silma vastu seista tegeliku ilu endaga, ei suuda nad seda ära tunda.” Kas Rakvere Galerii külastaja tunneb ära?

Ilu olemust on püütud defineerida Sokratese ja Platoni aegadest peale. Ühelt poolt on ta nii abstraktne ja kõikehõlmav, aga teisalt peaks tema juurde kuuluma konkreetsed väärtused, mille alusel nn ilule hinnangut anda. Ajastust olenevalt on need parameetrid olnud muutuvad: küll väärtustatakse proportsioone, harmooniat, värvi, vormi, eseme-objekti tähendust, looduse jäljendamise oskust, loodust ennast jne. Selleaastane sügisnäitus tahab teada, kuidas mõtestavad ilu Rakvere kunstnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles