Blufivaba eelarve

Paul-Eerik Rummo
, riigikogu kultuuri­komisjoni liige, reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul-Eerik Rummo.
Paul-Eerik Rummo. Foto: Erakogu.

Peaminister Taavi Rõivase valitsuse julgeolekule keskenduv riigieelarve väldib ühepäevaliblika mõtlemist või jalustrabavaid loosungeid. Kulutused on suunatud selliste pikaajaliste eesmärkide saavutamisele nagu turvalisus, korras majandus ja igaühe parem toimetulek.

Järgmise aasta riigieelarve eelnõu on jõudnud valitsusest parlamenti. See on koostatud arvestusel, et tulude laekumine – kokku 8,445 miljardit eurot – kasvab tänavusega võrreldes seitse protsenti, 556 miljoni võrra. Suuresti tuleb see prognoositavast käibemaksu laekumise kasvust ning palkade tõusuga kaasnevast sotsiaalmaksu lisalaekumisest. Ka saame hakata kasutama Euroopa Liidu uue perioodi toetusi, mis moodustavad suurema osa  mittemaksulistest tuludest.

Mis puutub üldisse maksukoormusse ehk maksude osatähtsusse koguproduktis, siis see ei tõuse. Oodatav maksukoormus on 2015. aastal jätkuvalt 32,7 protsenti SKPst, mis näitab head eeltööd tuluallikate kavandamisel ja maksukogumise efektiivsuse tõstmisel. See võimaldab ilma rahvale eluliselt vajalikke riigitulusid ohustamata langetada tööjõumakse ning tõsta maksuvaba tulu alampiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles