Milleks meile noorsootöö?

, TLÜ noorsootöö tudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hea noor (või mitte enam nii noor) lugeja, teeme ühe asja kõigepealt selgeks – artikkel, mille ridu hetkel pilguga paitad, ei ole mingit viisi promo või reklaam erialale või koolile.

Räägin vaid enese kogemusest ja sellest, mis asi see noorsootöö on. Olles ise 3. kursuse tudeng Tallinna ülikooli pedagoogilises seminaris ning õppides noorsootööd multimeedia kõrvalsuunaga, olen küllalt saanud arutleda selle üle, miks on niisuguse kummalise nimega eriala siis tarvis. Sellest järgnevalt veidi räägiksingi.

Sõnapaar noor+töö viitab selles kontekstis mingit sorti noortega tehtavale tööle. Aeg, mil hakati mõistma, et järelkasvuga on tarvis tegeleda ning nende potentsiaali ühiskonnas ära kasutada, ulatub tegelikult päris kaugele. 1936. aastal kehtestati Eestis esimene regulatsioon noorsootöö valdkonnas – noorsoo organiseerimise seadus, mille põhiliseks eesmärgiks oli koondada noori organisatsioonidesse. Tänapäeval on noortega tehtava töö põhilisteks alusteks aga noorsootöö strateegia ja uuendatud koostööraamistik. “Noorsootöö on tingimuste loomine noore isiksuse mitmekülgseks arenguks, mis võimaldab noortel vaba tahte alusel perekonna-, tasemeharidus- ja tööväliselt tegutseda.” Nõnda defineeritakse valdkonda noorsootöö seaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles