Liisi ja Triinu lugu: emad päästsid tütred hullemast

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Foto: Urmas Luik, töötlus: Toomas Erapart

“See oli vaid mõttetu siider, pärast kahe pudeli joomist ei hakka isegi pähe,” püüdis 12aastane Liis noorsoopolitseinikule oma teguviisi õigustada. Tegelikult on see lugu üks paljudest, kus noored juba varakult alkoholi tarbivad ning just täiskasvanute mõtlematuse tõttu seda poest kätte saavad.

Esimene signaal probleemse käitumisega Liisist (laste nimed on loos muudetud – toim.) jõudis politsei kõrvu siis, kui tütarlapse mures ema helistas ja ütles, et sõbranna toimetas koju purupurjus tütre. “Kui meie sinna jõudsime, oli ka kiirabi juba kohal. Tüdrukule pandi tilguti, ta oli täiesti kontaktivõimetu ja oksendas,” kirjeldas Rakvere politseijaoskonna noorsoopolitseinik Kady Tiinas avanenud vaatepilti.

Noorsoopolitseinik Kady Tiinase sõnul on verinoorte teismeliste alkoholitarbimine levinud ka selle tõttu, et paljud täiskasvanud aitavad alaealistel poest alkoholi kätte saada.

“Küll kasutatakse ära poodide juures olevaid asotsiaalseid ja kodutuid inimesi, samuti täisealisi tuttavaid,” kõneles Tiinas. Alati leidub müüjaid, kes ei küsi dokumenti, info selliste kaupluste kohta levib ka noorte seas.

Noorsoopolitseiniku sõnul ei ole harvad juhtumid, mil võltsitakse dokumente, et end vanemaks valetada. Samuti on just tütarlaste puhul pelgalt välimuse järgi vanuse hindamine keeruline, sest nad kipuvad tegelikkusest vanemad välja nägema.

Liis ja temast vanem Triinu (15) hakkasid sõbrustama pisut pärast seda, kui Liis alkoholimürgituse tõttu haiglasse sattus. Pärast Liisi sagenenud joomisi hülgasid vanad sõbrad kaaslase ega tahtnud tema seltskonnas enam aega veeta. Koos tunduvalt vanema Triinuga lisandusid Liisi tegude nimekirja pahandused koolis ja suhtlemine endast vanemate noormeestega.

Üheks tüdrukute ajaveetmise paigaks sai Triinu kolmekümnendates eluaastates naabrimehe korter, kus perest lahus elav mees pidevalt pidusid korraldas.

Naabrimees hakkas tüdrukuid alkoholiga varustama ning harvad polnud olukorrad, kus tunduvalt vanem mees 12aastase tüdrukuga poodi läks ja neidude maitsele vastavat kärakat ostis.

Kady Tiinase kogemustel ongi paljude probleemide alguspunktiks sattumine halba seltskonda, kus alkoholi ja muude meelemürkide kättesaadavus pole takistuseks.

Tüdrukute sõprust pani tähele Triinu ema, kes tütre noore sõbranna emaga ühendust võttis ning soovitas lapse enda tütrest eemal hoida, et säästa Liisi samadest probleemidest, mis on temal oma tütrega.

Tänu tähelepanelikele emadele jõudis laste napsilembus taas politsei kõrvu, kes tüdrukud jaoskonda kutsus. Jaoskonnas rääkis 15aastane Triinu, et ei mäleta, millal oli esimest korda purjus. Nii Triinu kui Liis mõlemad leidsid aga, et siidri joomine polegi nagu õige joomine, sest mõnepromilline naps ei hakka isegi pähe.

Kady Tiinas tõdeb, et poes müüdavad limonaadimaitselised vägijoogid tekitavad lastes väärarusaamu alkoholi olemusest. “Tundub, et joogid on tehtud nimme nii lahjad ja maitsvad, et meelitada lapsi neid ostma,” kõneles politseinik ja lisas, et lahjad joogid sillutavadki tee kangemate juurde.

Joomisprobleemid sundisid tüdrukute emasid kokku hoidma. Noorsoopolitseiniku hinnangul on selline teguviis haruldane, sest täiskasvanud ei ole väga altid omavahel suhtlema, pigem süüdistatakse teist poolt lapse halvale teele viimises.

Tüdrukutel keelati interneti kasutamine, võeti ära mobiiltelefonid ning neile seati karmid reeglid, mis mõnda aega ka toimisid – Triinu suutis lõpetada pooleli jäänud põhikooli ja vähemalt esialgu näis, et kõige hullem on möödas.

Ometi kohtusid neiud salaja edasi ja ühel päeval tutvus Triinu internetis ühe Rootsis elava eesti mehega, kes tüdruku endale külla kutsus. Triinu otsustas minna sellest hoolimata, et ta meest kunagi näinud ei olnud.

Et tüdruk rääkis plaanist ka emale, jälgiti koos noorsoopolitseinikuga laste tegevust. Õnneks saabus lahendus sealt, kust seda oodata poleks osanud: noormees saabus Rootsist ise Eestisse ning kui Triinu nägi, kellega ta suhelnud oli, langes teema kiiresti päevakorrast.

Triinu ja Liisi lugu lahenes mõlemale neiule suhteliselt valutult, seda tänu asjalikele ja ettevõtlikele emadele, kes jõud koondasid ja sellele vaatamata, et olid võõrad, ühiselt tegutsema asusid.

Noorsoopolitseinik Kady Tiinase sõnul sellist sihikindlust kahjuks sageli ei kohta. Pigem tõrjutakse murega ukse taha tulnud lapse sõbra vanemad minema.

Alkoholi tarbimine võib Kady Tiinase sõnul lõppeda väga kurbade tagajärgedega – esiteks rikub see lapse tervist, teiseks võib joobes laps sattuda tõsistesse probleemidesse või langeda kuriteo ohvriks. “Nüüd, mil on vaheaeg ja pidutsetakse, soovitan lastevanematel kontrollida, kellega nende alaealine laps suhtleb ja kus liigub. Eluterve uudishimu ei tee kunagi paha, vaid paneb lapsed tundma, et neist hoolitakse,” lisas Kady Tiinas lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles