Koolitulistamine Viljandis süütas ohutule

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal ootasid vanemad Paalalinna kooli juures oma lapsi. Lapse tervelt kätte saanud emadel voolasid rõõmupisarad.
Eile pärastlõunal ootasid vanemad Paalalinna kooli juures oma lapsi. Lapse tervelt kätte saanud emadel voolasid rõõmupisarad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile pärastlõunal tulistas 9. klassi õpilane Viljandis Paalalinna koolis õpetajat, kes suri. Sündmus šokeeris kogu Eestit ning ränk reaalsus, et koolitulistamised on jõudnud ka meie maale, tabas igaüht.

Haljala gümnaasiumi direktori Inge Laivi sõnul oli tema esimene mõte kohutavat uudist lugedes see, et nüüd on koolitulistamine reaalsus ka Eestis. “Oleme kogu kooliperega šokeeritud ja loomulikult lööb selline juhtum ohutule põlema,” rääkis koolijuht.

Ta lisas, et Haljala koolis on olemas küll hädaolukorras käitumise plaan, kuid just tulistamiste puhul jääb õpilaste ja õpetajate ettevalmistus vaid teoreetiliseks.

“Õpetajaid ja õpilasi on koolitatud, kuidas käituda tuleohu korral, samuti siis, kui kooli sisse tungitakse.

Tulistamise puhul on esmatähtis varjuda ning end ära peita,” kõneles Laiv, lisades, et praktilist koolitulistamise õppust on koolis raske korraldada ning siiani ongi jäänud kõik vaid suulisele tasandile. Koolijuhina hakkas Laiv uudist kuuldes kohe analüüsima, milline on Haljala kooli olukord ning millised on turvasüsteemid. “See, et tulistamine juhtus just Viljandis, näitab, et tegemist ei ole suure linna probleemiga ja keegi pole kaitstud.”

Kadrina vallavanem Erich Petrovits ütles, et kahtlemata võetakse teema uuel nädalal koolijuhiga jutuks. “Sel nädalal viibib koolijuht komandeeringus, kuid pärast seda peame olukorra tõsiselt üle vaatama,” lausus Kadrina vallavanem. Tema sõnul peab olema midagi valesti ka riigis, kus 9. klassi õpilane relva kätte saab.

Petrovits teadis rääkida, et kunagi oli Kadrina keskkoolis ka turvatöötaja, kuid enam mitte. Turvatöötaja teenust kasutati varem ka Rakvere põhikoolis. Nüüd pole üheski Rakvere linna haridusasutuses turvameest kohapeal.

Rakvere linna hariduse peaspetsialist Vilja Messer kõneles, et kuigi koolidel on olemas kriisiprogrammid ning õpetajad on saanud regulaarselt koolitusi, tuleb kehtivad korraldused aeg-ajalt siiski üle vaadata.

“Arvan, et selliseid juhtumeid on võimalik ära hoida, kuid mitte lõplikult,” nentis Messer ja lisas, et temale teadaolevalt on Rakvere gümnaasiumis täna õpetajate erakorraline kogunemine, kus lepitakse ka kokku, mil moel teemat õpilastega arutada.

Tapa vallavanem Alari Kirt sõnas, et koolides kampaania korras turvameetmete tõhustamisel tema siiski mõtet ei näe. “Loodame, et Tapa valla koolides pannakse lapsi tähele ja osatakse selliseid juhtumeid eos vältida,” rääkis Kirt.

Vallavanem ei näe aga praegu mõtet koolidesse näiteks metallidetektorite paigaldamisel, sest see tekitaks asjatut lisapinget. Ka Tapa valla koolide töötajad on saanud koolitust, kuidas kriisiolukordades käituda, kuid Kirdi hinnangul võib koolitusest reaalses hädas vähe kasu olla.

Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla ütles, et korravalvurid on koolitulistamisjuhtudeks valmistunud ja valmis. Lähiajal on koos päästeteenistuse ja kiirabiga selleteemalisi õppusi maakonna paaris koolis korraldatud.

Alla sõnul on koolid ise näidanud üles initsiatiivi õppuste korraldamiseks. Samas rõhutas ta, et õpilased peaksid olema oma kaaslaste suhtes tähelepanelikud, märkamaks ohtu. Ja oma tähelepanekutest peab teavitama ka politseid.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski avaldas seoses Viljandi Paalalinna koolis toimunud tulistamisega siirast kaastunnet hukkunud õpetaja lähedastele, kooli õpilastele, õpetajatele ja teistele töötajatele.

“Võtsin ühendust ka kooli direktori Aavo Paloga, kellele kinnitasin, et oleme valmis kooli ja linna igakülgselt toetama. Kohe juhtumi järel rääkisime ka siseministriga, et erakorraliselt kohtuda ning juhtunut arutada. Täpsemad asjaolud selgitab välja uurimine, kuid täna on kõige olulisem toetada igakülgselt kooliperet, kes on traagilisest juhtumist mõistetavalt šokis,” rääkis minister.

President Toomas Hendrik Ilves nimetas juhtunut terve Eesti tragöödiaks.

Viljandi Paalalinna koolis toimus tulistamine koolitunni ajal ning tulistajaks oli 15aastane sama kooli õpilane. Tulistamise tagajärjel hukkus 56aastane staažikas õpetaja Ene Sarap.

Klassiruumis viibis tulistamise hetkel lisaks õpetajale ja tulistajale veel neli õpilast. Keegi teine viga ei saanud.

Kahtlustatav kinnipidamisel vastupanu ei osutanud. Kooli personal võttis poisilt relva ning andis nooruki üle politseinikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles