Kaugete külade rütmid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marimaa lipp.
Marimaa lipp. Foto: Internet

Kaks Lääne-Virumaalt pärit etnoloogiatudengit Laura Jamsja ja Maris Reintal osalesid suvel mari rahvusest filmimehe Aleksei Aleksejevi ja kaastudengi Anna-Kristina Rätsepaga ekspeditsioonil Tatarstani mari küladesse, kus jäädvustati rahvamuusikaansambli Kna Vel tegemisi.

Lõppemas on hõimukuu oktoober ja sel puhul võtan kokku ühe suvise külaskäigu Tatarstani maride juurde. Küllap peitub iga kultuuriteadust õppima minevas tudengis soov koduõuelt kaugemale piiluda ja jalgsi astudes kaugemaid paiku ja teisi rahvaid tundma õppida.

Üks selline soov teostus, kui sõitsime Venemaale Tatarstani Kukmori rajooni mari küladesse filmiekspeditsioonile. Need külad tekkisid 16. sajandil, kui paljud marid rändasid sõjaliste konfliktide tõttu kodukohast välja. Tänaseni on marid koondunud oma vanadesse küladesse, kus ka tatari, udmurdi ja vene rahvusest inimesi elab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles