Viimase öö õigus

Jaanus Betlem
, teatriarvustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etenduses mängib teatri raskekahurvägi: (vasakult) Tarvo Sõmer, Margus Grosnõi, Eduard Salmistu, Maarika Mesipuu-Veebel, Mait Joorits ja Arvi Mägi.
Etenduses mängib teatri raskekahurvägi: (vasakult) Tarvo Sõmer, Margus Grosnõi, Eduard Salmistu, Maarika Mesipuu-Veebel, Mait Joorits ja Arvi Mägi. Foto: Siim Vahur

Septembris esietendus Rakvere teatris Toomas Suumani draama “Viimase öö õigus”.

“Viimase öö õigus” võitis möödunud aastal Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistluse I preemia. Lavaloo I vaatus toimub 1907. aasta hilissügisel ja jõuluajal Venemaa keisririigi Eestimaa kubermangus, II vaatus esimeste jõulude paiku pärast vabadussõda Eesti vabariigis.

Eraldi esiletõstmist väärib lavakujundus, mille on teinud Jaak Vaus. Aga samuti näidendi muusikaline kujundus – selleks on Schuberti tuntud laul “Der Lindenbaum”, mis Eestis on tuntuks saanud kui rahvalik laul “Kask” (“Üks kask meil kasvas õues ...”). See kõlab erinevas esituses ja tonaalsuses läbi kogu näidendi küll vokaal-, küll instrumentaalseades, lõpuks isegi marsi ja heavy-loona. Saatemuusika loob kogu lavastusele sobiva emotsionaalse tausta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles