Arvo Pärt kuulas Rakvere kellamängu üle

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt ja Tauno Toompuu.
Arvo Pärt ja Tauno Toompuu. Foto: Marianne Loorents

Helilooja Arvo Pärt kõndis laupäeval ümber Rakvere Kolmainu kiriku ja kuulas, kuidas kõlab tema komponeeritud kellamäng, mis igal keskpäeval kaigub üle Rakvere linna.

Peale kirikukellade natukest seadistamist ja rihmade pingutamist jäi meister tulemusega rahule. “Kui kõik neli suunda, kuhu see kellamäng kiriku torniakendest kostab, kokku liita, võib-olla siis on kõla selline, nagu see on ette kujutatud,” lausus Arvo Pärt.

Pärdi komponeeritud kellamäng kõlas varemgi Kolmainu kiriku tornis. Pühapäevast alates mängitav pala on tegelikult seesama, kuid kontsentreeritum ja lühem, kestes kahe minuti asemel vaid minuti. Helilooja arvates oli esimene versioon liiga pikk.

Arvo Pärdi ja Rakvere Kolmainu kiriku koostöö sai alguse neli ja pool aastat tagasi, kui Rakveres tähistati helilooja sünnipäeva ning osa sünnipäevapidustustest peeti kirikus. “Sellesse suvesse jäi ka kellatorni renoveerimine ja uue kella valamine, mis pani tahtma kellamängu. Aga kellelt siis veel kellamängu komponeerimine tellida kui mitte Arvo Pärdilt. Helilooja oli ka kohe nõus,” meenutas Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu.

Kellatehnik Toomas Mäeväli, kes ka 2010. aastal Kolmainu kiriku tornis kellasid seadistas, teadis sel korral täpselt, kuidas kõla paremaks muuta. “Ega päris lõpuni me seda timmida ei saa, sest lähtuda tuleb materjalist, mis on kohapeal olemas,” selgitas kellatehnik.

Nimelt on kellatorni üks kelladest valatud 1641. aastal Stockholmis ja kõlab natuke vaiksemalt. “Uut kella saame vaiksemalt või valjemalt kõlama panna, vanaga seda teha ei õnnestu,” lisas Mäeväli.

Kellatornis mängitav komponeeritud kellamäng on Eestis ainulaadne, üheski teises kirikus seda praegu veel ei kuule. Tauno Toompuu teadis rääkida, et Rakvere külastajad, sealhulgas ekskursioonirühmad, käivad keskväljakul Arvo Pärdi skulptuuri juures, ja kui vähegi võimalik, sätivad ennast keskpäevaks kiriku lähedusse kellamängu kuulama.

Kellamängu mängitakse just keskpäeval seepärast, et inimesed selle aja ära fikseeriksid. Kuigi kirikukell lööb ühe korra igal täistunnil, võib see märkamata jääda, mida komponeeritud kellamängu puhul kindlasti ei juhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles