Rahvas otsustagu: igaüks võib aidata aasta tegu välja selgitada

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas otsustagu: igaüks võib aidata  aasta tegu välja selgitada.
Rahvas otsustagu: igaüks võib aidata aasta tegu välja selgitada. Foto: Arvet Mägi

Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja ajaleht Virumaa Teataja korraldavad järjestikku juba kaheteistkümnendat aastat Lääne-Virumaa aasta teo valimise, mille muudab ainulaadseks see, et tegu valib rahvas, mitte komisjon.

See, milline võiks olla lõppeva aasta tegu, otsustatakse jaanuari alguses, kuid kuni 8. detsembrini saab igaüks esitada oma kandidaadi.

Selleks tuleb saata kiri, kuhu on märgitud, milline on tunnustust vääriv tegu ja miks tuleks seda esile tõsta, samuti tegija nimi ja tema telefoninumber, Virumaa Teataja toimetusse aadressil Posti 8, 44307 Rakvere või e-postiga aadressil aarne.mae@ajaleht.ee.

Kandidaate võivad esitada üksikisikud, organisatsioonid, asutused jm. Oluline on silmas pidada, et valitakse kaks aasta tegu: üks isikuteo ja teine ettevõtte/asutuse/organisatsiooni kategoorias.

Aasta teo valimisel lähtutakse järgmistest kriteeriumidest: eriline edu; vajalik ja kordaläinud suursündmus; oluline ehitis või saavutus; paik või asi, mis jääb meist maha selle aasta märgina; see on see, millest räägitakse ka tulevikus kui märgist kodukülas, koduvallas, kodulinnas, kodumaakonnas.

Aasta teo toimkond valib nädala jooksul pärast 8. detsembrit välja rahvahääletusele minevad nominendid. Seejärel need avaldatakse hääletamiseks.

Toimkonda kuuluvad Virumaa Teataja ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu esindajad.

Hääletamine kestab kolm nädalat, kusjuures hääletada saab nii meilitsi, kirja teel kui ka kõikides maakonna raamatukogudes kohapeal.

Konkursi võitjaid autasustatakse pidulikul vastuvõtul jaanuaris.

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu kultuurispetsialist Ello Odraks ütles, et kuna konkurss on kestnud üle kümne aasta, siis näitab see ettevõtmise vajalikkust.

On ju tunnustus seegi, kui tegu valitakse nominatsiooni.

Tähtis on lisada kindlasti esitaja andmed, sest nende vahel loositakse auhindu.

Ello Odraks pidas oluliseks, et Lääne-Virumaa on ilmselt ­ainus maakond, kus aasta teo hääletusel maksab rahva arvamus.

Senised aasta teod

  • 2003 – “Kalevipoja” maailma esiettekanne vallimäel
  • 2004 – spordihoone rajamine Rakverre
  • 2005 (valiti esimest korda eraldi ka isikutegu) – Rakvere teatrimaja üle 40 miljoni krooni maksma läinud renoveerimine; Kaido Höövelson alias Baruto – saavutused Jaapani sumoringides
  • 2006 – Tarvanpää Seltsi korraldatud I meeste tantsupidu Rakveres; ettevõtja Hillar Pulk – piisonifarmi asutamine Põlulas
  • 2007 – naiste varjupaiga asutamine Tapal; Maie Männik, Elvi Kullamägi ja Kersti Aasmets – mahuka raamatu “Kaks sajandit Vaeküla kooli” eest
  • 2008 – Aqva veekeskuse valmimine; Üllar Saaremäe – punk laulupeo idee
  • 2009 – Tõrma-Piira-Pajusti kergliiklustee valmimine; Arvo Pärt – Rakvere muusikakoolile poole oma elutööpreemia annetamise eest
  • 2010 – Rakvere korvpalliklubi BC Rakvere Tarvas hõbemedalivõit Eesti meistriliigas; Sõmeru kooli kokk Urmas Lindlo – koolisööklate kokkade üleriigilise konkursi võitmise eest
  • 2011 – Uhtna põhikooli heategevuslik algatus õnnetuses vigastada saanud Davidi abistamiseks; Kaarel Nurmsalu – juunioride kahevõistluse ja suusahüpete MMil kolme pronksmedali võitmise eest
  • 2012 – Rakvere ametikooli restaureerimine; Hando Kuntro ja Piret Smagari poolt Emumäele puitskulptuuridest allee rajamine.
  • 2013 – Rakvere haigla õenduskorpuse valmimine; Bonzo tähelend
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles