Kiri: Kas Tapa vallavolikogu tegi kvaliteetse otsuse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tapa vallavolikogu otsustas asuda koostama nn kaasavat eelarvet. Nähti ette, et igaüks võib esitada idee kuni 10 000 euro investeerimiseks objekti, mis peab olema vallaga seotud, pakkuma avalikku hüvet, olema vallas avalikus kasutuses ning millest järgnevatel aastatel ei tohi tekkida ebamõistlikke kulusid valla eelarvele.

Kuigi otsus on tehtud (kummalisel kombel ilma avaliku volikoguvälise aruteluta), pean vajalikuks selle teema üle natuke arutleda. Praktilise poole pealt – miks on 10 000 eurot ette nähtud vaid investeeringuks? Millesse muljet avaldavasse sellist rahasummat üldse investeerida saab? Samas parandavad kogukonna arusaama ju inimesed, koostööd parandavad inimesed, ideid esindavad ja lahendusi leiavad inimesed, mitte investeerimisobjektid. Elanike arv aga Tapa vallas väheneb. Õhtuti võib Tapa selvehalli ees näha kampa alaealisi suitsu kimumas ja poe vestibüülis end soojendamas. No miks ei võiks leida 10 000 euro eest ühe tubli treeneri terveks aastaks, kelle ülesandeks oleks sellised noored enda juurde trenni kutsuda?

Laiemas plaanis on idee igati huvipakkuv, aga realisatsioon tundub olevat põhjalikult läbi mõtlemata. Millistel eeldustel üldse saab rääkida kogukonna kaasamisest – kui palju peab ideede esitamisel ja hääletamisel osalema kogukonna liikmeid, et võiks kindlalt öelda, et terve kogukond oli kaasatud? Kas vallaelanikud teavad ja saavad ühte moodi aru, mis asi on investeering – kas kogukond teab, oskab ja saab aru, mida temalt küsitakse ja mis ettepanekuid tuleb esitada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles